Dragspelslegendar står för årets konsert

Den riksbekanta dragspelaren Bengan Janson kommer på lördag kväll till Bellö kyrka.– Jag tycker det ska bli jättekul, säger dragspelaren.

Bengan Janson ser fram emot konserten i Bellö, där han gärna ser att publiken önskar musik.

Bengan Janson ser fram emot konserten i Bellö, där han gärna ser att publiken önskar musik.

Foto: Emrik Jansson

Eksjö2018-08-16 13:00

Bengan Janson är välkänd i nöjessverige och har spelat och underhållit i många olika sammanhang. Redan som åttaåring krängde han på sig dragspelet och därefter har det blivit många musikaliska samarbeten.

Olika möten ledde till nya spelningar och erfarenheter. En av de välkända är bandet Östen med resten som var flitiga att medverka på tv på 1990-talet.

Gruppen De tröstlösa, Svenska lyxorkestern och revyn Rent under är bara några av många andra inslag och samarbete med sopranen Ann-Sofie von Otter har genom åren medfört både Europa och USA-turnéer.

– Jag har jobbat 35 år professionellt och jag tycker det är jättekul, säger Bengan Janson.

Under 27 års tid har han jobbat väldigt intensivt med Kalle Moraeus, även om det, som han uttrycker det, nu blivit "en del annat" för dem båda.

Hans stora drivkraft är att få spela med andra och i olika sammanhang. Han vill gärna använda dragspelet i så många olika sammanhang det går. En spelmansstämma eller en pubkväll är för honom lika självklart.

Hans drivkraft har också lett fram till inspelningar och spelningar tillsammans med en rad olika artister.

– De flesta av mina möten med musikanter, musiker, artister och författare har resulterat i akter som fortfarande känns aktuella, säger han.

Men det finns fortfarande en del drömgig.

– Det vore ju häftigt att få lira med Sting, Willie Nelson, sir Paul McCartney, Mark Knopfler eller varför inte Dolly Parton, påpekar han.

Bengan Janson har flyttat en del i sitt liv och det är förändringar han också tycker är spännande och berikande.

Idag är han bosatt i Dalarna, dit han flyttade från Visby.

– Folkmusik är mycket av mitt musicerande och Dalarna har en stark tradition, säger han.

På lördag kommer han till Bellö kyrka för en solokonsert och det är något han ser fram emot.

– Det ska bli jättekul. Jag tycker om att spela i Småland, säger han och konstaterar att han varit mycket i landskapet då mamma Siv (Oskarsson) kommer från Vimmerby.

Bengan Janson säger att han bygger mycket av sina framträdande på en dialog och närhet till publiken där han vill att åhöraren ska vara delaktig från ton ett.

Ofta bli mötena spontana och publiken får önska vad de vill höra.Konserten i Bellö görs möjlig tack vare Gunnar Anderssons fondpengar. Biljetterna är gratis och delas ut från och med ett par timmar innan konserten. Under väntetiden ordnas fika i församlingshemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om