De visar att mÀn kan dansa

De bildades för att bryta normen och visa att mÀn, de kan faktiskt dansa. Dansgruppen DaddyŽs Awesome i Eksjö har redan haft flera upptrÀdanden och ryktet om dem har börjat spridas.

Dansgruppen DaddyŽs Awesome hoppas pÄ att bryta normer och inspirera andra mÀn att prova dans.

Dansgruppen DaddyŽs Awesome hoppas pÄ att bryta normer och inspirera andra mÀn att prova dans.

Foto: privat

Eksjö2018-06-20 20:00

De inleder med boxning, drar sedan pÄ perukerna i en discorutin och avslutar med att dansa cancan till "Macho man". NÀr DaddyŽs Awesome Àntligen fick avslöja vad de övat pÄ i mÄnader mottogs de av publikes jubel och stÄende ovationer pÄ Dansfesten i Eksjö.

– Pulsen var hög och alla var lite nervösa. Det hade varit sĂ„ superhemligt innan och nu fick vi Ă€ntligen visa upp. Vi var den enda dansgrupp som var med pĂ„ alla tre förestĂ€llningar. Vi vĂ€xte efter varje upptrĂ€dande och jublet blev större och större, berĂ€ttar initiativtagare Fredrik Lindemalm.

Gruppen bestÄr av 13 deltagare i Äldern 35 till 59. För nÄgon vecka sedan upptrÀdde de pÄ Hultfestivalen och i slutet av sommaren har de bokats till Eksjö Stadsfest.

– Vi har brutit ny mark, bĂ„de personligt och större normer. Man kan inte bevaka sin manlighet eller kvinnlighet nĂ€r man dansar utan bara ge sig hĂ€n. Det Ă€r en oerhörd frihetskĂ€nsla.Jag Ă€r vĂ€ldigt stolt och glad över att det blev av och att vi nu kommer att fortsĂ€tta till höst. MĂ„let Ă€r att visa att mĂ€n ocksĂ„ kan dansa.

Idén föddes efter att Fredrik sjÀlv suttit i publiken och fÄngats av dansförestÀllningen "Dansresan" dÀr ett 70-tal personer dansade sig genom vÀrlden.

–Jag har sjĂ€lv en dotter som dansar och en fru som gĂ„r pĂ„ fitness dans sĂ„ jag har gĂ„tt pĂ„ mĂ„nga dansuppvisningar i Eksjö. För ett Ă„r sedan sĂ„g jag Dansresan och blev vĂ€ldigt berör av hur duktiga de var samtidigt som jag började undra varför inte fler killar höll pĂ„. Jag tror att det kan ha att göra med normen att dans Ă€r en ”tjejgrej” och vilket gjorde mig ledsen. Vi började prata om en mansgrupp hemma och hörde sedan med danslĂ€rare Mia Jonsson.

Hon nappade direkt och i februari i Är började arbetet med att leta upp danssugna mÀn i medelÄldern.

– Mia hade vĂ€ntat 25 Ă„r pĂ„ att fĂ„ en killgrupp i dans och skapade en vĂ€ldigt hemlig messengergrupp dĂ€r hon skickade ut förfrĂ„gningar. Jag hade förvĂ€ntat mig en handfull men vi blev 12 stycken och nu Ă€r vi 13.

En mÄnad senare trÀffades gruppmedlemmarna för första gÄngen för att börja trÀningen inför Dansfesten.

– Det var speciellt att som frĂ€mlingar gĂ„ in i en ny och ovan situatuion. Alla var lite spĂ€nda och det blev snabbt ett fokus pĂ„ dansen. Mia var förvĂ„nad, hon tyckte att vi var sĂ„ tysta och trodde att vi inte alls gillade det. Men sedan dess har vi vĂ€xt in i det och slĂ€ppt mer och mer. En av de stora bonusarna Ă€r att vi nu har blivit kompisar. Som medelĂ„lders mĂ€n Ă€r det inte helt lĂ€tt att skapa nya kontaker.

Den största utmaningen menar Fredrik inte har varit nerverna inför upptrÀdandena utan snarare det motoriska.

–Att lĂ€ra sig dansen och koreografi. Mia hade lĂ„ngt skridna mĂ„l som vi har behövt modifiera lite.

Nu nÀr hemlighetsmakeriet har kommit till ett slut Àr det mÄnga som uppmÀrksammat gruppen och förhoppningen Àr att de till höstens nystart ska fÄnga in fler medlemmar.

–Det Ă€r mĂ„nga som kommit fram och sagt att de tycker det Ă€r kul och att vi Ă€r förebilder. En och annan man har ocksĂ„ kommit och försiktigt frĂ„gat om de kan fĂ„ vara med. Vi hoppas att det till i höst ska dyka upp nya daddys men man ska veta att för oss Ă€r det hĂ€r ingen plojgrej, dans Ă€r jĂ€tteroligt och nĂ„got som vi vill fortsĂ€tta med. Förhoppningen Ă€r att fĂ„ pojkar och mĂ€n att vĂ„ga prova pĂ„ dans. Det Ă€r en fantastisk trĂ€ningsform och ett sĂ€tt att uttrycka sig. Kan vi sĂ„ kan alla.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!