De tar över efter konkursen

Filmbyn Småland tar över serveringen i fastigheten i egen regi tills vidare. Men redan i början av november pausar fiket för vintern. För när utställningen stänger för säsongen gör även serveringen det.

Robert Glader säger att utställningsbesökarna måste kunna fika och häller upp en kopp kaffe. Men i början av november stängs fiket för vintern eftersom utställningen stänger.

Robert Glader säger att utställningsbesökarna måste kunna fika och häller upp en kopp kaffe. Men i början av november stängs fiket för vintern eftersom utställningen stänger.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-10-19 06:00

Konkursen av Zedigs för några veckor sedan blev en överraskning för hyresvärden Filmbyn.

Genom konkursen miste huset sin servering med tillhörande glasstillverkning. Filmbyn har bestämt att tills vidare köra serveringen vid entrén i egen regi och efter konkursförvaltaren gett sitt samtycke har man fått tillgång till köket.

– Besöker man utställningen så ska man ha möjlighet att få en kopp kaffe med något tilltugg, säger verksamhetsledare Robert Glader.

För närvarande är sortimentet sparsamt men till höstlovet hoppas man kunna utöka sortimentet för den som vill fika.

– I framtiden vet vi inte hur det ska drivas ännu. Vi ska landa nu i vad vi vill göra. Antingen genom en entreprenör eller att vi gör det själva. Vi har ett arbete i styrelsen och måste ha plan A och B. Zedigs hade ettårs-kontrakt och vi har därför varit tvungna att ha det i bakhuvudet, säger han.

Robert Glader medger dock att man innan konkursen inte ägnat det arbetet någon större tid.

– Vi tänkte sätta oss ner i oktober men däremellan kom konkursen.

– Vi fick inget veta förrän de redan gått i konkurs. Vi tyckte konceptet med en lokal entreprenör och glass verkade vara bra och det känns oerhört tråkigt att det gick i konkurs. För oss innebar det initialt att vi inte kunde ha den service som vi ville erbjuda. Men det har även drabbat oss ekonomiskt och vår produkt blir inte riktigt fulländad, kommenterar han.

Medan konkursförvaltaren haft utförsäljning av inventarier, säger Glader dock att man ändå ser möjligheter, då man nu kan påverka både sortiment och utsmyckning.

– Vi kommer nog inte gå in i exakt samma koncept framöver där båda varumärkena håller på att byggas upp och där ingen riktigt når ut själv, säger han.

Vad det landar i är oklart men Robert Glader tror att det blir svårt att få igång något på allvar förrän i maj.

Att serveringen drivs vidare av Filmbyn innebär dock att fikamöjligheterna pausar inom kort. Den 4 november är sista öppetdagen för säsongen med undantag för förbokningar.

Det gör också att fiket, som följer utställningen, stängs och troligen inte öppnas förrän våren står i blom runt Kristi Himmelsfärdshelgen.

Turistbyrån och Emilkraften kommer att ha fortsatt öppet under vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!