100 millimeter nu skulle få ännu större konsekvenser

Extrem torka och brandrisk råder. Kontrasten nu jämfört med för sex år sedan är enorm. Det som då började som en härlig julikväll följdes av ett regn ingen hade förutspått. Minst 100 millimeter föll på bara några timmar.

Vattnet hittade sin väg genom bostadshus som fick evakueras.

Vattnet hittade sin väg genom bostadshus som fick evakueras.

Foto: Emelie Bjurelid

Mariannelund2018-07-13 06:00

– Det kändes verkligen overkligt, minns Micael Carlsson, räddningschef i Eksjö, om julikvällen för nästan exakt sex år sedan.

– Som jag minns det så började det regna på kvällen. Jag var på brandstationen och samordnade resursfördelningen. En kollega var på plats i Mariannelund, berättar han.

Ett larm om översvämning följdes av flera.

– Vi fick länspumpa källare och det var hektiskt men det är vi vana vid.

Men nya larm kom och de bara fortsatte att strömma in. Micael Carlsson säger att man jobbade på till sen kväll, för att då inse att det här var något utöver det vanliga.

Inga förvarningar hade funnits i väderprognosen och "inbäddad åskcell" är sedan dess en benämning han aldrig lär glömma.

– Det kan beskrivas såsom ett åskregn i ett annat moln. Tydligen är det något som man inte princip inte kan förutspå och något som bara kan uppstå.

100 millimeter och betydligt mer lokalt föll på bara några timmar. Vattnet från höjderna rann nedåt och bildade forsar som minerade vägar och spolade bort grusvägar helt och hållet. Mariannelund med byar och gårdar runt omkring skars av från omvärlden.

– Jag hade åkt hem och sovit ett par timmar då jag blev väckt och man sa att jag måste komma, då hela Mariannelund stod under vatten och det stod två meter vatten på Centralgatan. Han beskriver det som att hälla på ett spann med vatten över hela Mariannelund.

Avrinningsanläggningar gav upp och vattnet hittade sin egen väg. Låglänta delar i och kring Mariannelund och Pauliström (men även andra orter) blev sjöar med kraftiga strömmar.

– Jag slängde mig i bilen och insåg att det här handlade om tusentals kubikmeter vatten som vi inte kunde pumpa bort. Vi har haft översvämningar i Ingatorp och vid dammarna i Mariannelund men det har varit ganska hanterbart. Nu kom det uppströms ifrån. Att kämpa mot naturen är det svåraste man kan göra och det kändes verkligen overkligt, säger han.

Idag råder motsatt situation. Torkan är extrem och risknivåerna vad gäller brandrisk har slagits för länge sedan.

Vattendrag har redan eller börjar torka ut och problem med vattenförsörjningen är ett faktum.

– Hela länet står på tå och det finns extra folk i beredskap. Vi har ökat våra larmplaner och skickar ut fler vid larm.

Han berättar att man har kontakter med Maskinring (lantbrukare), försvaret och helikoptrar, ifall det blir skarpt läge.

Skulle det börja brinna är det naturligtvis av största vikt att det finns vatten att tillgå på nära håll.

När det brann i Gamla stan i Eksjö hade närheten till Eksjöån stor betydelse för utgången.

– Vi håller alltid en vattenspegel i händelse av att det börjar brinna. I dag får vi pumpa vatten från Husnäsen så det finns en buffert. Vi håller på att täta så att vattnet inte läcker igenom och försvinner.

Det regn som fallit på sistone har varit väldigt lokalt.

– Det är oerhört torrt i hela Jönköpings län. Vi följer det noga dag för dag och vilka scenarier som kan följa. Det kan komma någon enstaka millimeter till helgen men annars finns inget regn i tiodagarsprognosen.

Men 100 millimeter i ett enda svep skulle kunna få än mer förödande konsekvenser nu eftersom markerna är snustorra.

– Det skulle inte bli bra alls. Det skulle bara rinna iväg över ytan och risken är att det hamnar fel, säger Micael Carlsson.

Nedre dammfästet 2018. Vattnet I Brusaån porlar förbi med flera meter höga vallar.
Nedre dammfästet 2018. Vattnet I Brusaån porlar förbi med flera meter höga vallar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!