Du vet väl att du ska ringa 112?

Har du kört på ett rådjur? Ring 112 – direkt. "Annars begår du ett brott", förklarar polisens presstalesperson Björn Öberg.

Foto: TT. Montage: Östgöta Media

Kalmar län2018-09-24 11:45

Den 24–30 september genomför polisen och Nationella viltolycksrådet en insatsvecka mot viltolyckor, då de tillsammans fokuserar på att informera allmänheten om hur man bör agera i samband med viltolyckor. Nationella viltolycksrådet förklarar i ett pressmeddelande att 61 000 förare i Sverige varje år är inblandade i viltolyckor.

Det är viktigt att man som förare vet vad man ska göra om olyckan är framme. Både för sin egen, andras och djurets skull.

– Det första man bör göra är att trygga sig själv, genom att sätta upp en varningstriangel. Sedan ska man märka ut platsen där olyckan skedde. Därefter ska man ringa 112, annars begår du ett brott, säger Björn Öberg.

Rubriceringen på det brott man kan göra sig skyldig till om man struntar i att ringa polisen efter en viltolycka är smitning från viltolycka.

114 14 är polisens telefonnummer och ett nummer man kan ringa när man vill ha kontakt med polisen i ärenden som inte är av allvarlig eller akut karaktär.

Trafikanter kan nog tänka att 112 inte är rätt nummer att ringa vid viltolyckor där ingen person skadats?

– Men det är så man ska göra. Det handlar dels om att värna djuret, som kan vara skadat. Ett skadat djur kan också vara en risk för andra trafikanter. Ett skadat djur kan bli stressat och ta sig upp på vägen igen och då orsaka ytterligare trafikolyckor, säger Björn Öberg.

Han förklarar att polisen vid majoriteten av tillfällena då de får samtal om viltolyckor tar kontakt med en eftersöksjägare, som åker ut för att spåra upp det skadade djuret.

– Den viktigaste insatsen som en bilförare kan göra är att vara vaksam när man är ute på våra vägar och anpassa hastigheten. Extra vaksam ska man vara från och med skymning till gryning, säger Lena Britz, nationell processledare i Nationella viltolycksrådet i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!