Det måste bli slut på daltandet

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2018-10-15 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I september månad kunde vi läsa i denna tidning att det uppdagats på en skola i Vimmerby kommun att elever bildar mindre grupperingar mellan sig, där en liten grupp elever bestämmer regler och uppförande för övriga elever och i viss mån även lärare. Lyssnar man inte och gör som man blir tillsagd blir man hotad till livet.

Sånt här är fullständigt oacceptabelt, det håller nog alla med om. Lärare och elever ska inte behöva känna oro för att vistas i skolan och man måste ha en säker skolväg till och från skolan utan att behöva vända sig om och känna rädsla för att någon kommer bakom.

Tyvärr är det inte första gången skolan är i blåsväder. Nu måste det till krafttag av både kommun och skola och inte mörka uppkomna händelser. Det här är ingenting att skämmas över och det är nog inte den enda skolan i Sverige som sånt här har förekommit eller förekommer på.

Nu till den stora frågan, vad ska man göra åt de här problemen? Till att börja måste det bli slut på daltandet . Det hjälper inte som vid enstaka tillfälle förut att flytta de stökiga eleverna till en annan skola, då flyttas bara problemet dit. Eleverna är så pass gamla att de måste kunna ta ansvar för sina gärningar. Varför inte pröva SD:s skolpolitik att de fåtal stökiga elever som det gäller, får flytta till en jourklass eller ”pliktskola”. Visst, de kanske blir utpekade som de elever som bråkade men de har ju själva försatt sig i den situationen.

Det här har inte prövats någon gång så varför inte testa när samtal och andra stödåtgärder inte hjälper.

Det måste till snabba åtgärder nu, inte om ett halvår eller ett år utan omedelbart. De här eleverna har förbrukat sin rätt att gå i vanlig klass för närvarande.

Till sist vill jag bara skriva att jag har pratat med en del föräldrar till elever på skolan. Det verkar vara en mycket bra skola där elever trivs och lärarna är underbara. Då är det synd om ett fåtal elever ska förstöra vardagsmiljön för de skötsamma som vill tillgodogöra sig lärandet som ju är en grund inför framtida studier.

Skolan är grunden för våra barns framtid. Låt oss få ett slut på det här.