Det lönar sig att väcka opinion

"Man har lyssnat på bygdens folk, tror på att de har egna idéer", skriver Jens af Ekenstam Stenman angående Nygård, Locknevi.

"Man har lyssnat på bygdens folk, tror på att de har egna idéer", skriver Jens af Ekenstam Stenman angående Nygård, Locknevi.

Foto: Arkivbild: Jenn Hultberg

Insändare2018-07-05 10:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om man möter bra argument och en positiv vilja är det ibland inte svårt att gå till mötes på det vis som Vimarhems styrelse nu har gjort, vad avser lägenheterna på Nygård i Locknevi.

Man har lyssnat på bygdens folk, tror på att de har egna idéer, som tillsammans med Vimarhems egen marknadsföring öppnar nya möjligheter för lägenheterna i Locknevi. Vi ser nu fram emot att de blir ordentligt marknadsförda och framhävda på Vimarhems hemsida.

Provbo på landet! Med den trygghet ett hyreskontrakt hos det kommunala bostadsbolaget ger. Någon klipper din gräsmatta, går frysen sönder får du en ny och trivs du inte med ron, friden och tystnaden, så är uppsägningstiden tre månader. Du behöver inte tänka på det där med försäljning och annat. Kan det bli bättre? Jo, det kan det, du får 1 000 kronor rabatt på hyran de första sex månaderna.

Varje människa som bor här ger kommunen cirka 50 000 kronor i skatter och statsbidrag vart år. Att lägenheterna i Locknevi bebos är en vinst för människorna som flyttar in, för bygden, för Vimarhem och för hela kommunen!

Välkomna hit! Här finns i skrivande stund fem lediga lägenheter för uthyrning. Alla i bygden vill ha fler grannar!

Vimarhems vd, Jan Erixon, efterlyser bygdens egna idéer. Och det finns det många av!

Vid ett möte den 18/6 där hela bygden bjudits in kom cirka 150 idéer fram för hur man kan utveckla Locknevi. Det är säkert bara början! Än finns det gott om idéer som bara väntar på att kläckas.

Nygård byggdes som äldreboende. Det stora huset på Nygård innehåller, förutom fyra lägenheter, också stora gemensamhetsutrymmen, som kök, matsal och annat. Det kan därför vara svårt att hyra ut som traditionella bostäder och just där kan en annan lösning vara på sin plats.

Här en idé, som jag lånar från en annan kommun.

Arrendera ut huset och låt arrendatorn bedriva turistverksamhet som vandrarhem i huset. Utforma arrendet så att inkomsterna delas 50/50 till dess normal hyra inkommit till Vimarhem och låt arrendatorn behålla allt däröver. Det ger mer inkomster till Vimarhem än att låta huset stå tomt.

Varför inte låta arrendatorn vara föreningarna i bygden och låta dem bygga upp det hela till en Mötesplats?

Kanske bemannad med personal genom kommunens arbetsmarknadsenhet, som alltid är på jakt efter lämpliga arbetsplatser för Växla försörjningsstöd och Extratjänster – arbetstillfällen som skulle både spara pengar åt kommunen och generera skatteinkomster, SAMTIDIGT som det blir service åt bygdens folk och turister och vad mer man kan hitta på att utveckla Mötesplatsen med?

Bara EN idé av, säkert, många, många fler.