Bättre med småskalig förskola

Samtliga partier i Vimmerby kommun blev för en tid sedan inbjudna på möte där vi fick en genomgång av kommunens planer på att bygga en ny stor förskola med tio avdelningar i VOK-skogen.

LV Debatt2018-05-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är helt på det klara med att det blir billigare för kommunen att bygga en stor förskola än två små men enligt en uträkning skulle det röra sig om en summa på 20 miljoner dyrare att bygga två små, vilket vi ställer oss undrande till, hur kan det skilja så mycket?

Det vore önskvärt med en ny kostnadskalkyl, kanske av en utomstående. Det är visserligen ett par fördelar med ett storbygge och det är att driften och byggnationen blir billigare och det är lättare att skaffa personal på enheten om någon blir frånvarande. Man har allt under ett tak, men för ett litet barn är det mycket viktigt med närhet-beröring och trygghet.

Med små enheter kan barnen utvecklas i sin egen takt, barnet blir inte stressat på samma sätt, barnet känner trygghet och närhet till sina pedagoger och andra barn. På en stor avdelning blir bullernivån högre. Barn måste få vara barn och leka och stoja omkring. Buller kan hämma språklig och intellektuell utveckling vilket kan leda till stress, och det vill vi ju alla att barnen inte ska drabbas av.

Och vad händer ur miljö och trafiksäkerhetsperspektiv om många föräldrar lämnar och hämtar sina barn samtidigt vid en förskola med 150 barn. Det kan också leda till stress för både barn och föräldrar. När sjukdom och smitta förekommer, är smittrisken överhängande och sprids med raketfart.

Med tanke på alla negativa aspekter kan vi inte ställa oss bakom majoritetens förslag att bygga en stor förskola. Varför inte gå på centerns och vänsterns förslag att bygga en liten förskola med fem avdelningar ute vid Nosshult?

Där finns det redan en färdig detaljplan och man kan sätta igång bygget nästan omedelbart och där skulle nattis kunna inrättas. Den andra förskolan ute vid Vimarvallen, då får vi två förskolor i båda väderstrecken, en i väster och en i öster.

Barnomsorg på obekväma tider har länge varit efterfrågat men kommunen har lovat att det ska ske i samband med den nya förskolan. Varför har det inte skett tidigare och i Södra Vi där många föräldrar arbetar på Ljunghälls? Och varför inte titta över de förskolor som finns i kransorterna och bygga ut dessa?

Vi måste värna om en levande landsbygd, ha fungerande barnomsorg även på dessa ställen. Annars vill inte folk flytta dit. Som det ser ut idag ställer inte många partier upp på majoritetens förslag att bygga en stor förskola, tio avdelningar, ca 150 barn ute vid Skyttehagen. Vi vill ha småskaligt, inte storkomplex.