"Vi fick ingen reaktion från barnen"

Rektorerna på Alléskolan fick inga reaktioner av eleverna efter fredagens busskapning och bedömde att föräldrarna inte behövde informeras.

Mannen kunde gripas av polis på väg till Linköping.

Mannen kunde gripas av polis på väg till Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Åtvidaberg2018-09-19 21:00

Det var i fredags morse som en man klev på en linjebuss i Falerum på väg till Åtvidaberg, med barn från Alléskolan ombord.

Läs mer: Skjutsade elever – sedan kapades bussen.

– Mannen hade varit högljudd och sagt åt chauffören att köra till Linköping utan att stanna. Chauffören hade då sagt att han måste lämna barnen i Åtvidaberg först, säger Claes Jakobsson, biträdande rektor på Alléskolan som fick samtalet från bussbolaget med information om vad som hade hänt.

– Chauffören hade sagt att han aldrig hade haft en så tyst buss.

När rektorerna på skolan fick kännedom om händelsen höll de ett extra öga och öra öppet för att se om några barn reagerade på händelsen.

– Vi fick samtalet ganska sent, runt 10.00 – 10.30, så det hade gått ganska lång tid efter att barnen kommit fram.

Under dagen var det inget barn eller någon förälder som hörde av sig till skolans personal och rektorerna bedömde att de inte behövde informera elevernas föräldrar.

– Det borde vi kanske ha gjort. Men vi fick ingen reaktion från barnen och då beslutade vi oss för att hålla oss lugna. Om något barn hade sagt något till oss hade vi förstås informerat de berörda föräldrarna, det gör vi alltid.

Rektor Sara Algulin säger att det finns en rutin och en krisplan att följa om något liknande skulle hända igen.

– Det går väl aldrig att säga att man är fullt utrustad om det skulle hända något riktigt allvarligt. I fredags hade vi tur då hela vårt hälsoteam med skolkurator och skolsköterska fanns på plats ifall någon hade behövt vända sig till dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!