I våras bytte Arla ut fotografierna på sina yoghurtförpackningar, från grekiska bönder till svenska, för att tydliggöra att det är svensk mjölk i paketen. Sedan dess kan man se bilder från gården Flaka utanför Gullringen på yoghurthyllan.
– Tobbe är på vaniljyoghurten så vi kallar den Tobbeyoghurt, skrattar Elleonor Nilsson på Flaka Mjölk.
Men trots att gården pryder utsidan av förpackningen, är det inte Flakakornas mjölk som finns på insidan.
– All vår mjölk går till Arlafabriken i Vimmerby.
Mejeriet i Vimmerby tillverkar mjölkpulver. Grädden separeras och skeppas till andra mejerier i Sverige som tillverkar feta produkter som smör och vispgrädde, varpå skummjölken torkas. Kvar blir ett pulver som håller i över ett år, vilket gör det möjligt att exportera långt bort. 10 kg mjölk blir 1 kg pulver.
– I princip ingenting stannar i Sverige, nästan allt lämnar Europa, berättar Magnus Dahlblom, platschef på mejeriet.
– De tre marknaderna där vi säljer mest är Oman, Nigeria och Kina. Så om du åker utomlands, exempelvis till Thailand, och köper sådana där små yoghurtburkar, så kan den yoghurten absolut vara gjord på vårt mjölkpulver. Från Flaka till exempel.
Så vilken mjölk är det då som finns på insidan av yoghurtförpackningarna i Sverige?
– Yoghurten tillverkas i Linköping, berättar Caroline Starck, kommunikationschef på Arla.
– Vi tar mjölken så nära mejeriet som möjligt, för att minimera transporterna.