"Åren i fĂ€ngelset har gjort mig ödmjuk"

Anita Waernqvist har skiftat fokus i sitt prĂ€stjobb. FrĂ„n fĂ€ngelseprĂ€st till kyrkoherde i liten församling, Djursdala-Södra Vi. Ӂren i fĂ€ngelset har gjort mig vĂ€ldigt ödmjuk inför livets sĂ„rbarhet”.

En fin dag pÄ jobbet, med vackra Djursdala som fond.

En fin dag pÄ jobbet, med vackra Djursdala som fond.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Södra Vi2018-09-24 12:00

Ännu en dag nĂ€r sommaren 2018 visar att den inte riktigt slĂ€ppt greppet, fast det Ă€r andra halvan av september. Anita Waernqvist sippar pĂ„ kaffet med vidunderlig Djursdalavy som blickfĂ„ng. Hon hĂ€lsar pĂ„ hos smĂ„barnsförĂ€ldrar, som trĂ€ffas i Djursdala församlingshem och ska passa pĂ„ att göra lite reklam för den kommande familjegudstjĂ€nsten ”Gud och spaghetti”.

Spaghetti-gudstjÀnster Àr lÄngt frÄn det hon arbetat med de senaste sex Ären, innan hon i vÄras blev ny kyrkoherde i Södra Vi-Djursdala församling.

– Den stora skillnaden Ă€r att dĂ„ satt jag med livstidsdömda varje dag och Ă€gnade mig nĂ€stintill helt Ă„t sjĂ€lavĂ„rd. Nu Ă€r det dop, vigslar, gudstjĂ€nster, mĂ€ssor. Och sĂ„ Ă€r jag arbetsledare.

KarriĂ€ren har kantats av ett ”ska du inte prova” frĂ„n andra, ett ”nej, det ska jag inte” frĂ„n henne sjĂ€lv och sedan har det Ă€ndĂ„ blivit som det blivit.

– Jag planerar inte sĂ„ mycket. Att sĂ€ga att man lĂ€gger sitt liv i Guds hĂ€nder kan lĂ„ta lite provocerande ansvarslöst, men det handlar inte om att skita i allt. Jag förlitar mig bara pĂ„ att Gud styr mig dit han vill.

Hon Àr född i VÀstervik, men hamnade tidigt i Stockholm. Utbildade sig till undersköterska, jobbade i hemtjÀnsten, drog till USA nÄgra Är, kom hem och lÀste upp sina gymnasiebetyg pÄ folkhögskola i Eslöv.

Rektorn tyckte hon skulle bli prĂ€st. ”Aldrig i livet”, tyckte Anita.

– Rektorn lyckades i alla fall övertala mig att lĂ€sa teologi i Lund. ReligionslĂ€rare kunde jag ju alltid bli, tĂ€nkte jag.

Men prÀst blev hon. Under adjunktsÄret jobbade hon som komminister i Torekovs församling i VÀstra BjÀre pastorat, sedan som ungdomskaplan i Halmstad innan hon blev arbetsledande komminister i Gamleby och dÀrpÄ fÀngelseprÀst i VÀstervik.

– I mitt jobb som kyrkoherde möter jag mĂ€nniskor, men jag tycker om att möta mĂ€nniskor Ă€ven privat. Jag lockas av att aldrig riktigt veta vad det dĂ€r mötet kan bjuda pĂ„ och jag Ă€lskar nĂ€r första intrycket inte riktigt stĂ€mmer. Det Ă€r roligt att ha fel och med det menar jag att vi ibland drar förhastade slutsatser utan att veta varför en mĂ€nniska Ă€r som hon Ă€r.

Det ytliga, bossiga eller uppmÀrksamhetssökande har ofta en förklaring, nÀr man skrapar lite. Och mötet med mÀnniskor som avtjÀnar fÀngelsestraff har förÀndrat henne.

– Åren som fĂ€ngelseprĂ€st har lĂ€rt mig att livet Ă€r skört. Vi har alltid ett eget val och bĂ€r ansvaret för de val vi gör. Men mĂ„nga gĂ„nger har jag reflekterat över hur lĂ€tt det kan bli fel, livet Ă€r inte svart eller vitt, det mesta sker i grĂ„skala.

Hennes egna erfarenheter av krokig stig fram till mÄlet har hjÀlpt henne att förstÄ och bli förstÄdd tillbaka.

– Jag inser att jag sjĂ€lv varit i situationer dĂ€r jag sĂ„ lĂ€tt kunde ha gjort ett felval, som hade styrt livet i en annan riktning. Det gĂ€ller att förhĂ„lla sig ödmjuk till det.

Vad kan man göra för en mÀnniska som gjort nÄgot fruktansvÀrt?

– Det handlar om sorg, smĂ€rta, skuld och skam och det de behöver Ă€r att lĂ€gga ifrĂ„n sig skulden. En del kĂ€nner skuld för det de gjort, andra för att de i tron att de kunde ge familjen ett bĂ€ttre liv smusslat med pengar och nu sitter de dĂ€r, utan att fĂ„ vara med sina nĂ€rmaste. Droger Ă€r involverade i de flesta fall dĂ€r mĂ€nniskor gjort hemska saker, ibland mot den de Ă€lskar. Jag kan inte göra mer Ă€n att lyssna och sĂ„ har vi arbetat med Desmond Tutus försoningsprogram. Jag har grĂ„tit mĂ„nga gĂ„nger och det har funnits tillfĂ€llen nĂ€r jag kĂ€nt att sjĂ€len Ă„ldrats 100 Ă„r pĂ„ en timme. Man ger sĂ„ mycket av sig sjĂ€lv.

Var hÀmtar man kraften dÄ?

– Jag har aldrig kĂ€nt Gud sĂ„ nĂ€ra som de gĂ„nger jag suttit med fĂ„ngarna. Och nĂ€r jag kommer hem tycker jag om att prata med mina höns. Höns Ă€r roliga och vĂ€ldigt bra att prata av sig med.

Hon sÀger att hon Àlskade det dÀr jobbet och dÄ kan man ju undra varför hon slutade.

– Jag blev tipsad av en kollega som tyckte att jag skulle söka nĂ„gra kyrkoherdetjĂ€nster. Först sa jag nej, som jag brukar. Sedan kĂ€nde jag att det kanske var dags att gĂ„ vidare och utvecklas.

MagkĂ€nslan hon fick nĂ€r hon var pĂ„ intervju i Södra Vi sa ”hĂ€r vill jag vara”.

– Det kĂ€ndes bara jag kom in i lokalen. Ett sammansvetsat litet arbetslag, dĂ€r alla jobbat lĂ€nge och det tyder ju pĂ„ att man trivs. NĂ€r vi Ă€r sĂ„ fĂ„ lĂ€r vi kĂ€nna varandra och kan ta hĂ€nsyn till varandras personligheter.

Nu bor hon i NĂ€fstad och stortrivs dĂ€r – och i församlingen.

– Nu Ă€r uppgiften att vara bland mĂ€nniskor i dop, vigsel, begravning och gudstjĂ€nst.

Att det glesnar i kyrkbÀnkarna bekymrar henne inte nÀmnvÀrt.

– Hela samhĂ€llet genomgĂ„r en förĂ€ndring, det Ă€r inte bara kyrkan. Titta pĂ„ föreningslivet, pĂ„ biograferna. SjĂ€lvklart behöver vi mĂ€nniskor som kommer till kyrkan, och vi behöver pengar för att göra det vi ska. Men man kan titta pĂ„ statistik hur mycket man vill, jag vet vilka ringar pĂ„ vattnet det kan ge att möta en enda mĂ€nniska. Hur mycket kan det dĂ„ inte ge om de Ă€r 30.

"I am forever against animal testing", stÄr det pÄ vÀskan. "SÄ vÀldigt mycket jag", sÀger Anita Waernqvist.
"I am forever against animal testing", stÄr det pÄ vÀskan. "SÄ vÀldigt mycket jag", sÀger Anita Waernqvist.
Anita Waernqvist

Ålder: 44

Bor: NÀfstad, Södra Vi

Jobb: Kyrkoherde i Södra Vi. Tidigare fÀngelseprÀst i VÀstervik.

Gör: Saker hela tiden.

Fritid: Jag Àlskar djur och miljö. Jag tycker om landet och bor pÄ en vÀldigt vacker plats dÀr jag fÄr utlopp för det.

Motto: Ӏlska din nĂ€sta sĂ„som dig sjĂ€lv”. Det svĂ„raste Ă€r kanske att Ă€lska sig sjĂ€lv. Det fina Ă€r att vi har möjligheten att börja om varje dag.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om