Klart: Ny brandstation i Ankarsrum

I september startar bygget av Ankarsrums nya brandstation, som kommer att ligga mittemot nya Coop. Nästa sommar ska stationen stå klar.

Det är den gamla banklokalen i Ankarsrum som ska byggas om och ut till en ny brandstation.

Det är den gamla banklokalen i Ankarsrum som ska byggas om och ut till en ny brandstation.

Foto: Arkiv

Ankarsrum2021-05-25 07:20

Henrik Ankarvall på Bostadsbolaget i Västervik är projektledare för bygget, som beräknas ta knappt ett år.

– Vi kommer att gå ut med en upphandling här troligtvis efter semestern, och sedan blir det byggstart i början–mitten på september. Målet är att ha en slutbesiktning till semestern 2022.

Miljö- och byggnadsnämnden beviljade bygglovet vid sitt senaste sammanträde. Inför beslutet hade tjänstemännen på miljö- och byggnadskontoret bett om ett antikvariskt utlåtande från Kalmar läns museum, som vill att en grön skärm av träd bibehålls mellan nybygget och det gamla stationshuset, som är byggnadsminne.

Henrik Ankarvall försäkrar att det kommer att finnas kvar en del träd, bland annat en stor ek, som ska skyddas. Den står i en slänt, där en stödmur ska anläggas ner mot vagnhallen.

undefined
En skiss på hur den nya brandstationen i Ankarsrum ska se ut.

Tillbyggnaden, som alltså är för räddningstjänstens fordon, kommer att bli till vänster om befintlig byggnad, om man står framför huset och tittar in mot det. Den nya delen blir ungefär 350 kvadratmeter stor. 

Tjustfastigheter äger hela byggnaden. En tredjedel av huset har tidigare inrymt postkontor. Vad det ska bli i den delen, är inte klart än.

Den del av huset som ska byggas om för räddningstjänstens behov har tidigare inrymt ett bankkontor för Tjustbygdens Sparbank. Här ska det bland annat bli omklädningsrum för damer respektive herrar, motionsrum, kök och lektionssal.

I bygglovet ingår också en 42 meter hög mast för kommunikation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!