1 939 viltolyckor första halvåret

De först sex månaderna på 2018 har viltolyckor i landet ökat från tidigare år och Kalmar län kvalar in på en fjärde plats efter storstadslänen.

Foto: Esa Lahteenmaki/Mostphotos

Kalmar län2018-07-20 14:30

Från början på året till sista juni har över 28 000 viltolyckor inrapporterats i Sverige, det visar siffror från Nationella viltolycksrådet (NVR). Det är en ökning från ett rekordår till ett annat. Kalmar kvalar in på en fjärde plats, efter landets tre storstadslän Västra Götaland, Stockholm och Skåne län, på de län som har drabbats värst hittills i år.

Trots att det är dystra siffror och viltolyckorna blir fler för varje år, så har det skett färre i Kalmar län under 2018 jämfört med 2017.

– Det jag kan tänka mig att den miskade mängden olyckor beror på, är det senaste årets hårda klimat. Vi har haft en kall vinter med mycket snö och nästan direkt därefter blev det en ovanligt varm och torr sommar. Det finns helt enkelt färre djur att köra på, säger Mats Berg, länsansvarig polis inom NVR.

I Kalmar län har det rapporterats in 1 939 viltolyckor under det första halvåret 2018, det är en minskning med nio procent från föregående år som var ett rekordår. Men jämfört med år 2016 så är det fortfarande en ökning med 13 procent. Kalmar hör till de sex av 21 län där olyckorna inte har ökat under årets första halva jämfört med samma period 2017.

– Vi har haft en väldigt stor rådjursstam den senaste tiden, vi har därför uppmannat jägarna i länet att jaga fler rådjur. Det kan ha en effekt på statistiken, men det är än så länge för tidigt att uttala sig om det är därför eller om det finns andra anledningar till det här, säger Mats Berg.

En stadig ökning för varje år.
En stadig ökning för varje år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!