Zedigs: "Vi mäktade inte med det längre"

På rekordfart växte Johan Zedigs och Anneli Rimås glassdröm från tillverkning i Mariannelund till fullskaliga restauranger både där och i Vimmerby. I går försattes Zedigs Glass & Konfektyr i konkurs.”Det fanns ingen likviditet. Vi hade lite för stor tilltro till turismen”, säger Johan Zedig, som återgår till det han gjorde innan – sälja karameller på marknader.

Johan Zedig och Anneli Rimås gjorde verklighet av sin dröm. Men i går försattes Zedigs Glass & Konfektyr i konkurs.

Johan Zedig och Anneli Rimås gjorde verklighet av sin dröm. Men i går försattes Zedigs Glass & Konfektyr i konkurs.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-09-25 10:08

En gammal dröm blev verklighet när Johan Zedig och Anneli Rimås lade grunden för sin glassproduktion. Med smaker från Mariannelunds Karamellkokeri skulle de skapa en småländsk version av Ben & Jerry. De experimenterade med recept i sitt eget kök, och konceptet gjorde succé redan från start när de öppnade i Filmbyns lokaler i Mariannelund. I våras utökades verksamheten med ytterligare ett Zedigs i centrala Vimmerby och glassbod på torget och raskt blev man antaget till White Guide Café som ett av omkring 300 ställen i Sverige. På måndagen försattes bolaget i konkurs vid Eksjö tingsrätt.

– Självklart har vi trott stenhårt på det här och vi har faktiskt sålt jäkligt bra fram till sista juli. Vi vände ett minusresultat på en halv miljon förra året till en halv miljon plus, men vi hade lite för stor tilltro till turismen och har haft full bemanning med all personal efter midsommar. Den riktiga turismen kommer inte igång förrän andra veckan i juli i Vimmerby, har vi lärt oss, säger Johan Zedig, som inte sticker under stol med att drömresan kantats av en hel radda tuffa ingredienser.

– Utöver att löner, skatt och sociala avgifter släpade med hade vi maskinhaveri och stöld, det gick på 200 000 kronor innan notan var färdig. Kompressorerna gick i glassboden, vi satte in ac-anläggningar för att klara värmen och med detta var likviditeten borta. Nu kände vi att vi inte mäktar med det här, vi måste dra i handbromsen. Det är ingen idé att halta fram och göra ett dåligt jobb. Bättre att rensa upp i boet och tänka om till nästa gång, om det blir så.

Betyder det att ni har planer på att gå vidare?

– Nu behöver vi bara landa i det som är. Jag har ju fortfarande karamellförsäljningen på mina marknader, så jag går tillbaka till något jag kan. När allt lugnat sig och röken har lagt sig kommer vi förstås att fundera på vad vi kan göra framöver.

Personalen informerades på måndagskvällen. Under sommaren har bolaget haft 25 anställda, nu ett tiotal timanställda, fyra i Mariannelund och sex i Vimmerby.

– De är förstås lite chockade och bestörta, det handlar ju om deras arbetsplats. Men i Mariannelund har de nog ändå förstått. Det har inte varit så mycket folk. Helst hade vi velat stänga sista augusti, men vårt avtal med Filmbyn säger att vi ska sälja glass när de har öppet och nu beslutade de att hålla öppet oktober ut. För oss blöder det bara. Det blir så stora hål att det inte är värt det. Hade vi bara haft restaurangen i Vimmerby hade vi kanske mäktat med det, nu blev allting så stort i och med att alla kostnaderna kommer i samma bolag.

Johan Zedig säger att det är blandade känslor.

– Det är vemodigt, förstås, vi har bollat mycket tankar och idéer framförallt senaste veckan, men bestämt oss för att inte ta några lån för att reda upp det här. Det är mycket man skulle ha tänkt på från början, men vi har lärt oss massor och nu när beslutet är taget känns det ändå skönt.

Blir det mera glass i framtiden?

– Det kan det absolut bli. Glassen har vi tagit fram, kunskapen och våra recept har vi kvar och värnar om, boden har vi också. Ska man sälja glass ska man göra det på sommaren, maj till augusti, det kan nog ligga en rätt stor grej i det om man vill. Vi får se vad som händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!