Upprop vill värna "Filosofiska rummet"

Sveriges Radios "Filosofiska rummet" lägger ner sina sändningar från Malmö vid årsskiftet. Ett hundratal forskare kritiserar beslutet och varnar för Stockholmscentrering i medierna.

Radiohusets entré i Stockholm. Arkivbild.

Radiohusets entré i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Radio2023-10-27 13:45

"Rör inte 'Filosofiska rummet'´", är uppmaningen som 104 filosofer, historiker, sociologer och andra akademiker riktar i ett öppet brev till Sveriges Radio, som publiceras av Expressen Kultur.

Protesten gäller den del av P1:s filosofimagasin som sänds från Malmö varannan vecka med programledaren Lars Mogensen. Via årsskiftet upphör Malmödelen, medan sändningarna från Stockholm blir kvar.

Kritikerna vänder sig mot vad de kallar mediernas Stockholmscentrering.

– Man kan tänka sig att närheten till Stockholm kommer att avgöra vilka personer som tillfrågas att medverka, säger brevets initiativtagare, filosofiprofessor Per Bauhn vid Linnéuniversitetet till Sydsvenskan.

Enligt programmets utgivare Karin Lindblom handlar förändringen om att man inte längre vill lägga ut programmet på ett externt produktionsbolag.

"Alla detaljer inför den nya säsongen är inte klara ännu, men mycket kommer fortsatt att vara bekant för lyssnarna", säger Lindblom i en kommentar till Sydsvenskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!