Madonnas konsert – är det riskfritt att gå?

Madonna kommer till Sverige i helgen – men är det säkert att gå på en stor internationell konsert just nu?
–Tycker man om Madonna, är beredd att betala biljettpriset och ingen avrådan finns från myndighetshåll, då tycker jag att man ska gå, säger terrorforskaren Hans Brun till TT.

Madonna kommer till Sverige i helgen. Arkivbild.

Madonna kommer till Sverige i helgen. Arkivbild.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Nöje2023-10-26 12:00

Madonnas spelning i Stockholm på lördag är en av årets stora konserter. Men hennes världsturné "The celebration" kommer till Sverige i ett extra osäkert världsläge.

Aldrig riskfritt

Dels mördades två svenskar i ett terrordåd i Bryssel i förra veckan, dels äger konserten rum samtidigt som kriget rasar i Mellanöstern mellan Israel och den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas. Madonna har även uttalat sig om konflikten tidigare under turnén, som når Sverige bara ett par månader efter att den svenska terrorhotnivån höjdes till en fyra på en femgradig skala.

Är det läge att gå på en stor konsert under de förutsättningarna? Ja, så länge myndigheterna inte direkt avråder, menar Hans Brun, terrorforskare verksam vid King's College i London. Han framhåller dock att det aldrig är helt riskfritt att röra sig i stora folksamlingar.

– Men sådana risker behöver inte handla om terrorism – det kan alltid hända olyckor, som när folk blev ihjältrampade på en konsert med Pearl Jam på Roskilde för många år sedan. Jag skulle säga att just terrorism är en av de mindre riskerna, säger han och tillägger:

– Om man tycker om Madonna, är beredd att betala biljettpriset och ingen avrådan finns från myndighetshåll, då tycker jag att man ska gå.

Minutiös förberedelse

Konsertbesökarna på lördagens spelning kan vänta sig synlig närvaro av polisen, men också andra blåljusorganisationer, alltså brandkår och ambulans. Men det man ser är bara en liten del av hela säkerhetsarrangemanget.

– Sedan 2010 har svensk polis tagit enorma steg framåt vad gäller kunskap och förståelse om hur man hanterar terrorhotet. Man förbereder en sådan här föreställning – oavsett om det är en fotbollsmatch eller en stor rockkonsert – minutiöst. Det gör man i samarbete med artisten och hennes eget säkerhetsteam, säger Hans Brun.

Enligt Joppe Pihlgren, vd för branschorganisationen Svensk Live, jobbar arrangörerna på ungefär samma vis som innan terrorhotnivån höjdes.

– Arrangörerna samarbetar med polisen, och polisen samarbetar med Säpo. Vi jobbar även utifrån en samverkansmodell där arrangörer och polisen gör lägesbedömningar. Man har varit noga med visitering vid arenorna redan innan, men är kanske ännu mer noggrann nu. Sedan har ju arenorna sina egna säkerhetsrutiner, säger han.

Fakta: Säpos terrorhotnivåer

Terrorhotnivån består av fem steg:

1. Inget hot. Inget hot har identifierats.

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög. Denna hotnivå gäller i Sverige sedan i somras.

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Denna nivå har hittills inte använts.

Källa: Säpo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!