Semic sparkar halva personalen

Bokförlaget Semic gör sig av med halva sin personal. Vid Ärsskiftet krymper styrkan frÄn tolv till sex personer. Enligt vd:n Àr den frÀmsta orsaken ett minskat intresse för illustrerad facklitteratur.

Intresset för Semics böcker har minskat, sÀger förlagets vd. Arkivbild.

Intresset för Semics böcker har minskat, sÀger förlagets vd. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Litteratur2023-11-23 20:39

Semic gÄr igenom en tuff omorganisation, vilket Förlagspodden först rapporterade.

Hela det BonnierĂ€gda förlagets verksamhet berörs – tjĂ€nsterna som försvinner finns pĂ„ bĂ„de redaktion, marknad och produktion.

– Det Ă€r aldrig kul att behöva sĂ€ga hej dĂ„ till duktigt folk. Men i grunden handlar det om att Semics fokus i mĂ„ngt och mycket Ă€r illustrerad facklitteratur och den kategorin har ju svĂ„rt att hĂ€vda sig pĂ„ ljudboksmarknaden. NĂ€r ljud har vĂ€xt sĂ„ har vi inte kunnat kompensera, sĂ€ger förlagets vd Kristofer Svaninger till TT.

En annan motgÄng för Semic Àr Skatteverkets nya krav pÄ arbetsgivaravgift för jultidningsförsÀljare. Semic stÄr för en stor del av jultidningsmarknaden och mycket av förlagets försÀljning gÄr via jultidningskatalogen. Men sjÀlva försÀljningen gÄr ÀndÄ okej, enligt Svaninger.

– Det har ju tickat nedĂ„t under ganska lĂ„ng tid, men det Ă€r ju Ă€ndĂ„ pĂ„ en hyfsat stabil nivĂ„, sĂ€ger han.

En av de som lÀmnar företaget Àr förlagschefen MÄns Gahrton, som Àven ligger bakom de populÀra ungdomsbokserierna "Eva & Adam" och "Livet enligt Rosa" tillsammans med Johan Unenge. Nu vÀljer han att gÄ efter mer Àn 28 Är pÄ posten.

– I och med att man skĂ€r ner sĂ„ var det ett bra tillfĂ€lle. Jag vill inte vara en del av den processen sĂ„ jag vĂ€ljer att avveckla mig sjĂ€lv i lugn och ro och för att vara författare pĂ„ heltid, sĂ€ger Gahrton.

MÄns Gahrton lÀmnar Semic. Arkivbild.
MÄns Gahrton lÀmnar Semic. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!