Det framgår av regeringens budgetproposition för nästa år. Regeringen har tidigare meddelat att man nu i höst avsätter ett extra krisstöd på 1,5 miljarder kronor till kultursektorn med anledning av coronapandemin. Tillsammans med de 500 miljonerna från i våras betyder det krisstöd till kultursektorn på 2 miljarder kronor under 2020. Exakt vilka villkor som ska gälla för fördelningen av höstens krisstöd utreds just nu.
Stödsatsningen fortsätter även under 2021, men då i form av så kallade stimulansstöd på 1 miljard kronor som i stället för rena krispengar ska gå till omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet. Däremot framgår inte hur eller av vilka dessa stimulanspengar ska fördelas.
"Det är obegripligt"
Svenska Filminstitutet, SFI, hyser gott hopp om att filmen ska prioriteras:
– Vi hoppas naturligtvis på det, att det kommer en signal om att filmområdet är viktigt men det vet vi inte ännu, säger Mia Enayatollah, kommunikationschef på SFI.
Filmbranschens sedan länge efterfrågade produktionsrabatter för att behålla inspelningar i landet finns dock inte med heller i nästa års budget. Eva Hamilton ordförande för Film- och tv-producenterna är besviken:
"Det är obegripligt. Utöver förlusten av arbetstillfällen, så håller hela vår filmindustri och vårt filmkunnande på att försvinna till utlandet. Sverige lämnar walk over" säger hon i ett pressmeddelande.
Nytt läsråd
Regeringen föreslår samtidigt flera insatser för att förbättra barn och ungdomars läsning. Bland annat vill man inrätta ett läsråd, till vilket man avsätter 10 miljoner kronor per år från 2021. Läsrådet ska samordna insatser inom bland annat skola, myndigheter, folkbildning, bokhandlar och förlag.
Dessutom vill man bygga ut det så kallade Bokstart, en nationell satsning på små barns språk- och läsutveckling som drivs av Statens kulturråd sedan 2015. Regeringen avsätter 15 miljoner kronor till en utbyggnad av det 2021 och sedan 20 miljoner kronor årligen från och med 2022.
Påverkas "kraftigt negativt"
Det fria kulturskaparna omfattas av flera satsningar på sammanlagt 80 miljoner kronor. Av dessa går 43 miljoner till höjda bidrag och ersättningar till konstnärer och upphovsmän inom samtliga konstarter. När det gäller scenkonsten konstaterar regeringen att coronaviruset troligen fortsätter att påverka verksamheten "kraftigt negativt" för en längre tid och höjer stödet till fria aktörer inom teater, dans och musik med 16 miljoner kronor. Scenkonstallianserna får 10 miljoner kronor för att öka frilansande scenkonstnärers trygghet.
Bland satsningarna finns också 7 miljoner kronor till Riksteatern för att utveckla arrangörs- och produktionsled inom den samtida cirkusen.