Letade efter en lada – fann ett hem

De hade en dröm om att hitta en lada där de kunde starta en teater. Men alla lador var i för dåligt skick så valet föll på en skola istället.

I Anne-Christine Bergholms syrum tillverkas föreställningarnas rekvisita.

I Anne-Christine Bergholms syrum tillverkas föreställningarnas rekvisita.

Foto: Karin Hertz

Hallingeberg2018-11-27 22:00

När Anne-Christine och Conny Bergholm tröttnade på att vara kryssningsvärdar på Östersjön började de leta efter ett ställe där de kunde starta en teater. De letade från Gävle i norr till Oskarshamn i söder, men det var svårt. Under fliken Övrigt hittade de plötsligt något. En gammal skola var till salu.

– Vi åkte hit och såg direkt att bussar lätt kunde köra in på grusplanen, säger Anne-Christine.

Året var 2004 och det var tio år sedan skolan i Hallingeberg lades ner. Den tidigare ägaren hade planer på bed and breakfast, men Anne-Christine och Conny Bergholm bestämde sig istället för att bosätta sig i den 1 250 kvadratmeter stora skolan. De inredde även en teatersalong på bottenvåningen.

Dottern Emelie var 14 år vid flytten. Hon bor fortfarande kvar i huset tillsammans med mamma Anne-Christine, pappa Conny, halvbrodern Mikael Funck och pojkvännen Lasse Handberg. Efter gymnasiet valde hon att studera på distans för att kunna fortsätta att arbeta på teatern och stanna i Hallingeberg.

Tillsammans är de Hallingebergs teater. Alla gör allt. De skriver manus, sjunger, spelar och uppträder. Mikael sköter ljus och ljud. Här finns inga gränser eller begränsningar.

Numera är publiken främst medlemmar i olika föreningar. Busslaster från Örebro, Jönköping, Katrineholm, Bankeryd och Öland hittar hit och en del återkommer flera gånger om året och år efter år.

– Vi erbjuder sju olika föreställningar som är en dryg timme långa, säger Emelie.

Programmet uppdateras varje år och publiken väljer själva vilken föreställning de vill se och vilken mat de vill äta. I år har teatern fått ovanligt många julbordsbokningar.

Familjen Bergholm/Funck är varm och hjärtlig. Teaterbesökarna välkomnas alltid med kramar och Conny och Anne-Christine brukar gå ombord på bussen.

– Det är viktigt att besökarna har ett skratt i magen när de åker. Det är viktigt att värna om varandra och det är härligt att kunna ge en kram, säger Anne-Christine.

För Emelie har det alltid känts självklart att hålla på med teater.

– Jag har spelat teater hela livet och har alltid vetat att det är det jag ska göra. Mamma har lärt mig allt jag kan. Hon har verkligen mycket erfarenhet och ovärderlig kunskap, säger Emelie.

Emelie berättar att hon fick följa med sina föräldrar i teatersammanhang från att hon var tre veckor gammal.

– Jag mer eller mindre växte upp på teatern, säger hon.

Conny och Anne-Christine Bergholm tröttnade på att vara kryssningsvärdar och letade istället efter ett ställe där de kunde starta en teater.
Conny och Anne-Christine Bergholm tröttnade på att vara kryssningsvärdar och letade istället efter ett ställe där de kunde starta en teater.
Hallingebergs teater

Inrymd i Hallingebergs gamla skola som lades ner 1994 och byggdes 1954.

Familjen Bergholm köpte fastigheten 2004.

Startade teater 2005.

Föreställningar: Musikcocktail, Minnenas melodier, Jorden runt på 80 minuter, Vi minns vårt 1900-tal, Dan Andersson, Julgodis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!