Filmrecension: Blåljus-action med extra allt

Två bankrånarbröder jagas genom Los Angeles i en ambulans. Där bak finns en skottskadad polis och en förbannad sjuksköterska. Michael Bay bjuder på mycket blåljusaction för pengarna i "Ambulance".

Bankrånaren Danny Sharp (Jake Gyllenhaal) i nya Michael Bay-rullen "Ambulance".

Bankrånaren Danny Sharp (Jake Gyllenhaal) i nya Michael Bay-rullen "Ambulance".

Foto: Andrew Cooper/Universal Pictures

Filmrecension2022-03-23 14:45

Michael Bays filmer innebär nu för tiden mest ett mer eller mindre stort övergrepp på nervsystemet, med en aldrig sinande ström explosioner.

Hans senaste äventyr med pojkrumsleksakerna i "Transformers"-serien var så idéfattig att han till och med drog in Kung Arthurs riddare (!) i fajterna mellan Autoboterna och Decepticons.

Mot den bakgrunden är det kanske inte så förvånande att han den här gången har grävt djupt ned i nyversionslådan. Och voila – "Ambulance" bygger på en dansk film från 2005 om två bröder som rånar en bank och försöker undkomma förföljarna i en ambulans.

Den filmens trailer ser ut som något hämtat ur ett dogma-manifest jämfört med den nu bioaktuella filmen, som korsar heistfilm med "Speed" och en gigantisk budget.

Även nu handlar det om två bröder. Den hetsigt karismatiske Danny (Jake Gyllenhaal) är en etablerad brottsling med bankrån som specialitet. Will (Yahya Abdul-Mateen II) är en före detta marinkårshjälte med good guy-aura men dålig ekonomi och en fru i behov av dyr cancervård. Ska han kanske ändå inte haka på brorsans "helsäkra" bankstöt och bli ekonomiskt oberoende?

Klart han ska. Och sedan blir det, så att säga, åka av.

Med en överrörlig kamera, extremt många adrenalinkickar per minut och ett lagom dumt manus kopplar Michael Bay och resten av filmskaparna ett fast grepp redan från start i den mycket popcornkompatibla "Ambulance".

Filmens egentliga protagonist är den skickliga men lite kantiga ambulanssjuksköterskan Cam (Eiza González), som är i närheten med sin ambulans när larmet går om en skottskadad polis vid ett bankkontor (den där "helsäkra" stöten var inte så säker trots allt).

Snart är ambulansen i rullning genom Los Angeles. Hundratals polisbilar tar upp jakten och sedan dundrar CIA-kavalleriet in. Det blir till exempel ganska svettigt när Cam, i filmens absoluta höjdpunkt, måste fästa sin hårklämma på den skottskadade polisens brustna mjälte eller vad det nu var hon slafsade runt i (det är svårt att se ordentligt när man har händerna framför ögonen) samtidigt som ambulansen dånar fram på motorvägen.

Lagom dumt, som sagt. Men "Ambulance" landar, överraskande nog, högt upp på Michael Bay-skalan.

Ambulanssjuksköterskan Cam (Eiza González) har en riktigt dålig dag i "Ambulance". Pressbild.
Ambulanssjuksköterskan Cam (Eiza González) har en riktigt dålig dag i "Ambulance". Pressbild.
Fakta: Ambulance

Genre: Action

Premiär: 25 mars 2022

I rollerna: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González med flera

Regi: Michael Bay

Speltid: 2 timmar 16 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om