Historiska romaner ger hopp i krigstider

Hjärtvärmande böcker som utspelar sig under Andra världskriget har ofta vänskap, kärlek och lojalitet som ledord. Att läsa dem ger hopp i en mörk samtid.

Denise Rudberg har skrivit om tre kvinnors liv i skuggan av andra världskriget. Litteraturen kan ge oss tro, värme och förståelse, skriver UNT:s Vendela Källmark.

Denise Rudberg har skrivit om tre kvinnors liv i skuggan av andra världskriget. Litteraturen kan ge oss tro, värme och förståelse, skriver UNT:s Vendela Källmark.

Foto: Maja Suslin/TT

Feelgood2022-03-26 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands aggressioner mot Ukraina har pågått under många år. Men det var nog få av oss som kunde föreställa oss ett krig med bomber och döda civila i Europa den här våren.

Vi ser foton från tågbanestationer med människor i flykt. Familjer splittras, människor förlorar sina skolor, jobb och personliga ägodelar. Barn förlorar sina föräldrar och föräldrar förlorar sina barn.

Kriget för också med sig många oanade konsekvenser.

I arbetet som journalist har jag intervjuat en ukrainsk kvinna som jobbar som nageltekniker. Hon körde ifrån nagelutrustningen i sitt hem utanför Kiev, eftersom hon tänkte att hon inte skulle vara borta så länge. Nu måste hon samla in pengar för att köpa ny utrustning för att kunna börja arbeta i Sverige. 

Hennes historia är ett av miljontals livsöden. 

Det finns många historiska romaner som utspelar sig under Andra världskriget, till exempel Denise Rudbergs "Det första chiffret" som handlar om tre kvinnors öden i skuggan av andra världskriget. 

Litteraturen kan inte radera kriget. Men att läsa kan bidra till att vi förstår mer. Jag vill tro att de kan ge mig en bättre förståelse för hur oskyldiga civila drabbas av väpnade konflikter. Men kanske viktigast av allt, att människor ställer upp för varandra.

De historiska romanerna, inte sällan inspirerade av verkliga händelser, bidrar med hopp. Det behöver den här världen just nu.


Vendela Källmark är teater- och litteraturvetare och frilansande kulturjournalist.