Tre mysfria rysare i sköna maj

Försvunna flickor, en mördad före detta polis och en fjÀllvandring med katastrofalt resultat. MÄnadens tre deckartips har garanterat ingenting med den nygamla feelgooddeckartrenden att göra.

OtÀckt rakt igenom blir det i de hÀr tre deckarna.

OtÀckt rakt igenom blir det i de hÀr tre deckarna.

Foto: Pressbilder

Deckare 2022-05-07 07:00

Joy Ellis "De förlorade döttrarna" (Lind & Co)

Jag brukar ha lite svÄrt för brittiska deckare, men i Joy Ellis har jag funnit en ny favorit. I den andra boken om Rowan Jackman och Marie Evans har deras team fÄtt flera anmÀlningar om försvunna flickor pÄ sitt bord. NÀr en av flickorna hittas mördad och en annan hittas vid liv börjar spÄren peka mot de hemliga fester som arrangeras i trakten. Fester dÀr vuxna mÀn bjuder ungdomar pÄ droger för att sedan titta pÄ och filma nÀr dansen övergÄr till rena orgierna.

Förutom den höga spÀnningsfaktorn i boken kÀnns det befriande med ett utredningsteam dÀr alla lever under socialt ordnade former, tycker om varandra och Àr riktigt kompetenta. Det gÄr utmÀrkt att engagera lÀsaren i polisernas liv ÀndÄ.

Emelie Schepp "Björnen sover" (Norstedts)

Det kan kÀnnas överflödigt att tipsa om en deckardrottning som Emelie Schepp, men "Björnen sover" gÄr inte att förbise. I den sjunde boken om NorrköpingsÄklagaren Jana Berzelius hittas en före detta Kalmarpolis mördad i sitt hem i KolmÄrden. I den uppsprÀttade magen har mördaren lÀmnat en ledtrÄd. Samtidigt som utredarna följer spÄren och hamnar hos en kvinnlig före detta kollega till offret har Jana Berzelius relationsproblem kopplade till hennes mörka förflutna. Det hÀr Àr en smart och lagom snÀrjig historia dÀr man snart anar att det inte Àr givet vem som jagar vem. Desto mer givet Àr att Emelie Schepp förtjÀnar sin plats bland Sveriges mest hyllade deckarförfattare.

Ulf Kvensler "Sarek" (Albert Bonniers förlag)

Det hÀr Àr verkligen en sÄdan dÀr bok som fÄngar lÀsaren redan pÄ första sidan och hÄller kvar sitt grepp. FjÀllvandraren Anna hittas svÄrt medtagen i Sareks nationalpark. NÀr hon förhörs pÄ GÀllivare sjukhus fÄr polisen klart för sig att hon ingÄtt i ett sÀllskap med fyra personer och att nÄgot fruktansvÀrt har hÀnt. NÀr Anna börjar sin berÀttelse inser man snart att det inte bara Àr naturens krafter som ligger bakom katastrofen, vad den nu bestÄr i.

Ulf Kvensler Ă€r manusförfattare kĂ€nd frĂ„n succĂ©er som "Solsidan", "Molanders" och "VĂ„r tid Ă€r nu". Även Sarek var frĂ„n början tĂ€nkt som ett filmmanus, innan det förvandlades till en roman. Men jag sĂ€tter en slant pĂ„ att den blir filmatiserad Ă€ndĂ„ framöver.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!