Riksarkivet ställer ut ukrainsk konstitution

I samband med Ukrainas självständighetsdag ställer Riksarkivet i Stockholm ut en av Ukrainas viktigaste urkunder: Filip Orliks konstitution från 1710. Det unika dokumentet anses av många vara ett av det viktigaste för Ukraina.

Filip Orliks ukrainska konstitution kom att dominera det konstitutionella tänkandet i Europa från 1700-talet och framåt. Dokumentet visas nu för allmänheten på Riksarkivet. Pressbild.

Filip Orliks ukrainska konstitution kom att dominera det konstitutionella tänkandet i Europa från 1700-talet och framåt. Dokumentet visas nu för allmänheten på Riksarkivet. Pressbild.

Foto: Riksarkivet

Kultur2022-08-24 09:29

Den ukrainske statschefen och diplomaten Filip Orliks handskrift från 1710 är en tunn, 14-sidig skrift. Liten i formatet, nedsmutsad, veckad och ihophäftad med endast en tunn sidentråd. Den första versionen, på ukrainska, gick sannolikt förlorad i Frankrike under andra världskriget, men denna avskrift på latin finns bevarad på Riksarkivet i Stockholm och ställs nu ut för allmänheten under en veckas tid.

Poltava

Historien bakom dokumentet går tillbaka till slaget vid Poltava 1709. Efter nederlaget befann sig Karl XII under flera år i Bender i det nuvarande Moldavien. Där fanns även allierade till Sverige, bland andra zaporogkosackernas ledare Ivan Mazepa.

Mazepa hade länge kämpat för ett självständigt Ukraina, och efter sin död efterträddes han av Filip Orlik. Det var under sin tid i Bender som Orlik författade konstitutionen, som anses vara en av västvärldens tidigaste. Den utgår från ett styrelseskick med maktfördelning mellan de lagstiftande, exekutiva och dömande grenarna för styret av ett land, och består av 16 paragrafer där målet är en självständig stat. Benderförfattningen, som den ibland kallas, kom att dominera det konstitutionella tänkandet i Europa från 1700-talet och framåt.

Att konstitutionen befinner sig i Sverige och på Riksarkivet beror på att Orlik och hans familj bosatte sig i Kristianstad 1715. I fjol lånades den ut till Ukraina under uppmärksammade former: transporten följdes av poliseskort från Warszawa och dokumentets resa från gränsen till Kiev kunde ses i direktsändning i ukrainsk tv.

Ukrainakopplingar

Originaldokumentet visas för allmänheten på Riksarkivet under en vecka med början i dag. Utöver den utställda konstitutionen visas även andra historiska dokument med koppling till Ukraina, som till exempel Karl XII:s brev till sändebudet Thomas Funck.

Dessutom pågår fotoutställningen "Krig: fotodokumentation från Kievs norra förorter 5 till 16 april 2022", som skildrar hur det såg ut när de ryska trupperna just hade dragit sig tillbaka.

Fakta: Filip Orlik

Föddes i Kosuta nära Vilnius 1672.

Var mellan 1700 och 1706 chef för det allmänna militärkansliet. Blev 1706 hetman, motsvarande överbefälhavare, och Ivan Mazepas främste rådgivare.

Skrev Benderförfattningen 1710. Avled i Rumänien 1742.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!