Ojämn tillgång på kultur i Norden

Tillgången på kultur i de nordiska länderna varierar stort beroende på var man bor, enligt den nya rapporten "Kulturens geografi i Norden" – utgiven av Kulturanalys Norden på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

Stockholms stadsbibliotek. Folkbiblioteken har stor betydelse för Nordens kulturella infrastruktur, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Stockholms stadsbibliotek. Folkbiblioteken har stor betydelse för Nordens kulturella infrastruktur, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Foto: Hans T Dahlskog

Kultur2022-03-24 07:47

Det finns visserligen en väl utbyggd kulturell infrastruktur i länderna – framför allt har folkbiblioteken en central betydelse för det lokala kulturlivet och kulturens infrastruktur, enligt rapporten. Det gäller både stad och glesbygd.

"Över tid har biblioteksverksamhet utvecklats till platser som inhyser även andra kulturaktiviteter och publika arrangemang", säger Malin Weijmer, analytiker vid Kulturanalys Norden.

Andra kulturverksamheter är karaktäriserade av "mjuka styrmedel, specifika platsförutsättningar och olika huvudmän". Därför skiljer sig tillgången på kultur mycket åt inom länderna och landsbygden har mindre kulturell variation, enligt rapporten.

Men Danmark sticker ut som det land med en mer jämn tillgång till kultur över hela landet, jämfört med Norden i övrigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!