Mångfald nyckelordet på nygamla Tyrolen

Folkparken Tyrolen hade stått öde i nästan 30 år när ett kompisgäng från trakten bestämde sig för att köpa och rusta upp den förfallna festplatsen. I dag har parken återuppstått till ett av sommar-Smålands givna kulturresemål.

Folkparken Tyrolen drivs av ett kompisgäng. "Vår dröm gick i uppfyllelse", säger Adam Bergman på föreningen Tyrolens Vänner som tog över den förfallna festplatsen 2007. Pressbild.

Folkparken Tyrolen drivs av ett kompisgäng. "Vår dröm gick i uppfyllelse", säger Adam Bergman på föreningen Tyrolens Vänner som tog över den förfallna festplatsen 2007. Pressbild.

Foto: Tyrolen

Kultur2021-07-22 10:01

Tyrolen invigdes 1962 och var under ett par år en av Smålands mest populära folkparker. Dåtida stjärnor som Lill-Babs och Emile Ford lockade tusentals festsugna besökare till dansbanan i lilla Blädinge utanför Alvesta. Men 1978 tystnade musiken. Parken bommades igen och föll snart i glömska.

När kompisgänget och sedermera föreningen Tyrolens Vänner tog över den öde folkparken 2007 – "för ett par hundra tusen och med minimal budget" – hade den legat ute till försäljning i flera omgångar, utan att någon nappat.

– Det var ingen annan som ville ha den, minns Adam Bergman från Tyrolens Vänner.

– Den var i ett ganska jobbigt skick. Men vårt lilla gäng kände att det här blir vår uppgift.

Bevarat originaldetaljer

Arbetet med att rusta upp parken blev omfattande. Gängets ambition var att skapa en fungerande och levande mötesplats, men också att värna om originaldetaljerna.

– Vi har så klart åtgärdat skavanker, men försiktigt. Vi har lagt till grejer snarare än tagit bort. Det här är verkligen en speciell plats med en nostalgisk känsla och den har vi velat bevara, säger Adam Bergman.

Samtidigt är 2000-talets Tyrolen inte en kopia av 1960-talets dito. Både korvbaren och lyckohjulet står visserligen kvar, men Malmökonstnären Sven Truedssons originalmålningar av dansande ungdomar, Elvis och Frank Sinatra har fått sällskap av en nyare målning föreställande det ryska konstnärskollektivet Pussy Riot.

Här anordnas rockabillykonserter och veteranbilsträffar, men också hårdrockskvällar och postpunkfestivaler. Bland sommarens evenemang finns barnteater och konserter med artister som Weeping Willows och Sarah Klang.

Nyckelordet är mångfald, menar Adam Bergman.

– Vi vill locka hit många olika besökare, i olika åldrar, från olika kulturer. Och vi hyllar gärna subkulturer.

Ett annat nyckelord är hållbarhet. Förutom att parken är självförsörjande vad gäller energi, odlar man ekologisk mat och håller i en folkhögskolekurs i att bygga så kallade "tiny houses" av återbruksmaterial. Man vill också bidra till trakten.

– Det handlar om att skapa en levande landsbygd, och arbetstillfällen för de lokala invånarna. Parken har blivit till en mötesplats för kreativa och driftiga personer i hela regionen.

Fått pandemistöd

Förra sommaren höll Tyrolen verksamheten i gång trots pandemi, med restaurang och strömmade livekonserter. I år har man fått krisstöd från Kulturrådet.

– Det är jätteviktigt och har gett oss möjlighet att återhämta oss, säger Adam Bergman.

Resten av året bor han i Malmö, men om somrarna är det Tyrolen som gäller. Han menar att det bästa med folkparkslivet är att det är så varierande.

– Ena dagen står man och brer hundratals frallor, andra dagen snickrar man på något, tredje dagen sitter man vid datorn och bokar band. Det är väldigt kul.

14 år efter att kompisgänget tog sig an den övergivna festplatsen konstaterar han att "det ju blev riktigt bra".

– Det är så roligt att vi fick till det. Vår dröm gick i uppfyllelse.

Folkparken Tyrolen utanför småländska Alvesta stod öde i nästan 30 år innan den köptes och rustades upp 2007. Nu är parken återigen ett välbesökt kulturcentrum. Pressbild.
Folkparken Tyrolen utanför småländska Alvesta stod öde i nästan 30 år innan den köptes och rustades upp 2007. Nu är parken återigen ett välbesökt kulturcentrum. Pressbild.
Fakta: Tyrolen

Folkpark i Blädinge utanför Alvesta i Småland.

Invigdes 1962 och lockade under 1960- och 70-talet tusentals gäster med artister som Sven-Ingvars, Cornelis Vreeswijk, Lill-Babs och Emile Ford.

Stängde 1978 och stod öde fram till 2007 då kompisgänget, tillika föreningen Tyrolens Vänner, köpte och rustade upp parken.

Sedan nyöppningen har Tyrolen anordnat ett stort antal konserter, festivaler, skördefester, bilträffar och loppisar.

I sommar bjuder folkparken på barnteater, restaurang och konserter med bland andra Weeping Willows (12/8), Sarah Klang (15/8) och Amason (27/8).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!