Han gör kemi roligt och begripligt

Professorn Ulf Ellervik brinner för att göra kemi begripligt. I juni blev han invald i Kungliga Vetenskapsakademien och snart kommer ännu en ny bok som ska få oss att älska kemi.

För några veckor sedan blev Ulf Ellervik invald i Kungliga Vetenskapsakademien.
”Det känns häftigt”, säger han.

För några veckor sedan blev Ulf Ellervik invald i Kungliga Vetenskapsakademien. ”Det känns häftigt”, säger han.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-07-06 13:00

– Det känns häftigt och det är stort. Vetenskapsakademien består av både svenska och utländska vetenskapsmän. Jag är invald i klass 10 som är för humaniora och framstående förtjänst inom vetenskap.

Ulf Ellervik är professor i organisk kemi vid Lunds universitet, förutom att leda en forskargrupp skriver han populärvetenskapliga böcker, artiklar och läroböcker. I september kommer hans sjunde populärvetenskapliga bok ut. Den har fått namnet “Magnifika frukostar - för kemister och andra livsnjutare”.

– Kemi finns överallt. Det är så spännande. Visst, det är abstrakt, men jag vill visa var kemi finns i vår vardag. Kaffe, till exempel, vad är det egentligen och hur påverkar det kroppen?

Han säger att han vill att läsarna ska få en förståelse för sin omgivning. Ulf Ellervik menar att man inte behöver några som helst kunskaper i kemi för att få behållning av boken. Det är ett 20-tal frukostar som presenteras från olika delar av världen. Han säger att det är först när man sätter något, som till en början kan verka helt obegripligt, i ett sammanhang som det går att ta till sig.

– Mina frukostar är även kopplade till litteratur och filmer. Ett exempel är “Pulp Fiction” som ju börjar och slutar på en amerikansk diner.

Ellerviks första populärvetenskapliga bok “Ond kemi” gavs ut 2011 och fick ett stort genomslag.

– Många är fascinerade av ond bråd död. Kan deckarförfattare göra polisens utredningsarbete spännande borde man kunna skriva en intressant kemibok tänkte jag. Jag utgick helt enkelt från det som är farligt för att förklara kemi.

Västervik har en speciell plats i Ulf Ellerviks hjärta. Under sin uppväxt spenderade han helger och sommarlov på Hornslandet.

– Min första båt fick jag när jag var tio och jag kunde börja utforska omgivningarna på egen hand.

För en nyfiken och vetgirig yngling var Spårö rena himmelriket.

– Jag älskar den ön. Dels båken som är en häftig konstruktion från 1700-talet. Sedan finns det vrak, grottor och ett rikt fågelliv. Jag samlade stenar och grundade ett starkt naturvetenskapligt intresse.

Vad är det mest spännande inom kemi just nu?

– Att det är möjligt att skriv om DNA. Hittills har vi kunnat läsa och förstå DNA. Nu kan vi skriva om och ändra i arvsmassan. Nya dörrar öppnas och på sikt kan det leda till att bota sjukdomar.

Frukost och kemi. Hur hör det ihop? Det får vi veta i Ulf Ellerviks nya bok ”Magnifika frukostar” som ges ut till hösten.
Frukost och kemi. Hur hör det ihop? Det får vi veta i Ulf Ellerviks nya bok ”Magnifika frukostar” som ges ut till hösten.
Ulf Ellervik

Aktuell: Invald i Kungliga Vetenskapsakademien. I höst kommer den populärvetenskapliga boken “Magnifika frukostar” som ges ut på förlaget Fri tanke.

Uppväxt: Linköping. På helger och sommarlov i Västervik. Son till Hans och Ann Ellervik.

Bor: Löddeköpinge utanför Lund.

Ålder: 49 år.

Gör: Professor i organisk kemi vid Lunds universitet. Leder en forskargrupp som arbetar med att förstå hur en viss typ av kolhydrater påverkar celler. Förhoppningen är att kunna förhindra tillväxten av cancerceller. Författare av populärvetenskapliga artiklar, böcker och läroböcker. Sprider kunskap och väcker intresse om kemi till allmänheten genom att höras i radio och TV.

Prisad: Pi-priset 2011 för boken “Ond kemi”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!