Vi fÄr ta nya tag och inte ge tappt

Om de rika lÀnderna inte hjÀlper de mindre rika lÀnderna med vaccin försvinner inte viruset och dÄ spelar det ingen roll att vÀstvÀrlden lyckats kÀmpa ner viruset inom de egna grÀnserna.

Första, andra, tredje... Det handlar om allas vÄr hÀlsa.

Första, andra, tredje... Det handlar om allas vÄr hÀlsa.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2021-12-21 16:31
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SĂ„ kom dĂ„ det besked vi absolut inte ville ha, men som uppenbarligen Ă€r nödvĂ€ndigt. Nya striktare rekommendationer om hur vi ska göra för att begrĂ€nsa den ökande smittspridningen. Och anledningen Ă€r det nya viruset, omikron, som av allt att döma muterat i Sydafrika och som sedan farit ivĂ€g för att snabbt försĂ€tta vĂ€rlden i ett nytt tillstĂ„nd av osĂ€kerhet. 

I oktober skrev Utrikespolitiska institutets nĂ€ttidning Utrikesmagasinet att knappt fem procent av befolkningen i Afrika blivit vaccinerade. I morse satt det en immunolog i SVT:s morgonsoffa och sa, om jag uppfattade henne rĂ€tt, att orsaken till den nya mutationen Ă€r att vĂ€stvĂ€rlden inte delat med sig av tillrĂ€ckligt mycket vaccin, vilket dels leder till att mĂ€nniskor dör, med ocksĂ„ att viruset kan fortsĂ€tta att mutera. Det handlar alltsĂ„ inte enbart om att vĂ€st av ”vĂ€nlighet” ska dela med sig av vaccinet, det handlar lika mycket om att fĂ„ stopp pĂ„ viruset frĂ„n att fĂ„ möjlighet att fortsĂ€tta att mutera. För viruset kĂ€nner som bekant inte till nĂ„gra grĂ€nser. 

I början pĂ„ augusti skrev jag: ”[Men] de som vĂ€ljer att inte vaccinera sig löper stor risk att bidra till att smittan fortsĂ€tter att spridas //
 // De riskerar att bidra till att viruset fĂ„r en möjlighet att leva vidare och dĂ„ kanske muteras till nĂ„got Ă€nnu mera smittsamt eller dödligt. Logiken gĂ„r att överföra globalt. Om de rika lĂ€nderna inte hjĂ€lper de mindre rika lĂ€nderna med vaccin försvinner inte viruset och dĂ„ spelar det ingen roll att vĂ€stvĂ€rlden lyckats kĂ€mpa ner viruset inom de egna grĂ€nserna.”

Precis det har nu hĂ€nt. Den nya mutationen omikron upptĂ€cktes i Sydafrika och har sedan spridit sig över vĂ€rlden och Ă€r den faktiska orsaken till att smittspridningen ökar i land efter land, att land efter land stĂ€nger igen. Vetenskapen Ă€r överens, det enda sĂ€ttet vi kan fĂ„ bukt med covid-19 Ă€r vaccination, iaktta försiktighet i umgĂ€nge med vĂ„ra medmĂ€nniskor och att hĂ„lla ut.  

I augusti skrev jag ocksĂ„ att det inte gĂ„r att tvinga nĂ„gon att vaccinera sig, varje mĂ€nniska har rĂ€tt att bestĂ€mma över sin egen kropp. I det hĂ€r fallet handlar det emellertid inte enbart om den egna kroppen. Det handlar om allas vĂ„r hĂ€lsa och – Ă„terigen att inte tillĂ„ta viruset att fĂ„ en möjlighet att mutera.