– När jag började som verksamhetschef på vårdcentralen i Kisa i september 2017 så fanns det många utmaningar att ta tag i. Först gällde det att få till en kortsiktig lösning och framförallt att skapa arbetsro för personalen. Många hade slutat och det gällde att bryta den negativa trenden som rådde. Vi gjorde flera olika insatser, säger Mahsa Pourheidari.

På måndagen besökte S-politikerna och kandidaterna till Region Östergötland Helena Balthammar från Linköping och Torbjörn Mellgren och Roger Rydström från Kinda vårdcentralen.

– Vad kan vi göra politiskt när det gäller vårdcentralen och då inte minst när det gäller bemanningen, sa Helena Balthammar.

Artikelbild

| Helena Balthammar, Mahsa Pourheidari, Susanne Karlsson,

Efter att verksamhetschef Mahsa Pourheidari var på plats började man med flera olika insatser på vårdcentralen:

– Vi tog in tre hyrläkare som vi även fick ha kvar under hela 2018. Det blev mycket bra, då det är viktigt att man som patient får samma läkare och kan känna trygghet med det. Vi började jobba med arbetsrutiner från a till ö med strävan att nå våra mål. En ytterligare insats är hälsosamtalen med kommunens 70- och 80-åringar. Nu har vi gjort en storstädning och vänt på den negativa trenden till stora delar.

Och att trenden har vänt ser man inte minst genom att fler läkare vill till vårdcentralen i Kisa på både kortare och längre sikt.

– Det ser mycket bra ut och vi får förhoppningsvis fler och fler som söker hit, säger Mahsa Pourheidari.

Artikelbild

| Vårdenhetschef Susanne Karlsson och verksamhetschef Mahsa Pourheidari

När det gäller nyanställningar har en rehabkordinator nyligen anställts och tre sjuksköterskor är på ingång.

– Vi skulle behöva anställa ett par sjuksköterskor till, men det ser bra ut inför hösten, då vi har tre ST-läkare på plats. Basbemanningen är sex läkare, så vi är i behov av flera läkare, säger Susanne Karlsson, vårdenhetschef på vårdcentralen sedan ett år tillbaka.

Sara Carlsson är en av ST-läkarna:

– Jag sökte mig hit för att jag vill jobba på landsbygden och det är väldigt stimulerande och kul att jobba på vårdcentralen i Kisa. Det har blivit bra mycket bättre bemanningsmässigt och jag ser fram emot nya lokaler.

För patienter med diabetes hyr vårdcentralen in en sjuksköterska. Astmasjuksköterskan som nu jobbar deltid kommer från årsskiftet att arbeta heltid.

– Vi har en sjuksköterska som vill komma in på universitet för utbildning inom diabetes men det finns enbart 20 platser och det är 35 som står i kö för att komma in, säger Susanne Karlsson.

– Jag återkommer gärna till er om det finns planer på att utöka antalet utbildningsplatser på universitetet, sa Helena Balthammar.

Under måndagen var det fullt med väntande patienter på vårdcentralen.

– Förmiddagarna på måndagar är det högtryck och det är så under hela veckan att alla är fullbokade, både läkare och specialistsjuksköterskor, sa Mahsa Pourheidari.

Vårdcentralen i Kisa har 8 912 listade patienter.

– Det är viktigt med bra bemötande, bra tillgänglighet och en bra vård, sa Helena Balthammar.

Om två år är tanken att vårdcentralen antingen ska ha ombyggda lokaler i nuvarande fastighet eller nya lokaler i en nybyggd/annan fastighet.

– Ett inriktningsbeslut har tagits och i morgon kommer ett definitivt beslut om var vårdcentralen i Kisa ska ha sina lokaler. Förhoppningsvis är vi i nya lokaler i slutet av 2020, säger Mahsa Pourheidari och avslutar med:

– I höst kommer vi att införa en del nya arbetsätt som akutteam och patientjour.