"Lite av en rekordmarknad i år"

Ulrika marknad hölls i år för 155:e året i rad. Ulrika IK:s marknad har blivit traditionernas marknad med besökare och knallar som återkommer år efter år.

Marknadsgeneralen Dan Ahlin var mycket nöjd. I bakgrunden spelar Lill-Folkets. Det har de gjort i över 40 år på Ulrika marknad

Marknadsgeneralen Dan Ahlin var mycket nöjd. I bakgrunden spelar Lill-Folkets. Det har de gjort i över 40 år på Ulrika marknad

Foto: Lars-Göran Bexell

ULRIKA2018-09-13 18:52

Marknaden i Ulrika tjuvstartade redan på onsdagseftermiddagen med djurmarknaden. Och här fanns både getter, åsnor, kaniner och höns och fem hästhandlare. En av dessa är Jan-Erik Göransson från Skurup i Skåne.

– Jag har hållit på med hästar i över 40 år och är självlärd. Här i Ulrika har jag varit i 23 år och i år har jag med mig fem hästar och affärerna går bra. I dag är det bara i Ulrika och Hästveda som det handlas med hästar. För 20 år sedan var det ett 15-tal hästhandlare i Ulrika. I dag är vi fem stycken. I Danmark är det mycket större och där är jag en hel del. Nu har jag dragit ner på tempot och har hästarna som hobby, hemma på gården har jag ett 60-tal. Annars är jag maskinhandlare och då är det traktorer och grävmaskiner som gäller, säger Jan-Erik Göransson och ger valacken Joppe en klapp på kinden.

Inne i marknadskontoret sitter generalen själv, Dan Ahlin, och myser.

– Det är lite av en rekordmarknad i år. Vi har närmare 400 knallar på plats och räknar med att det kommer över 25 000 besökare. Det är riktigt bra.

Att det är traditionernas marknad i Ulrika råder inget tvivel. Många av de hundratals knallar som rullar in på krogiga vägar till det lilla samhället har varit där många gånger tidigare år.

En är Mikael Rydh som har haft både pappa och farfar före sig på marknaden.

– Det var min farfar Åke Pettersson som började här i Ulrika i början av 1960-talet. Sedan tog farsan Kennet Pettersson över och nu är det jag som för traditionen vidare. Vi säljer en hel del egentillverkade väskor men köper även in varor, säger Mikael Rydh.

En annan tradition som har hållit på i många år är Westerbergs tivoli. Sedan 2013 är det Mattias Westerberg och hans mamma Iréne Westerberg som kör karuseller och säljer lotter.

– Det var min farfar Stig som startade tivolit i liten skala 1958 och då var det lotterier och en karusell som gällde. Farfar hade även en bingo- och spelhall i Norrköping och det gick så bra att han utökade tivoliverksamheten som blev ett av de största i landet. Då kördes alla grejerna på järnvägen. 1987 tog min pappa Ronny över och han for runt på de flesta marknaderna och festivalerna i Götaland. När pappa gick bort 2013 tog mamma och jag över verksamheten och vi driver tivolit vidare så länge vi tycker det är kul. Det är en livsstil för oss, säger Mattias Westerberg.

När var första gången i Ulrika?

– Det var i början av 1960-talet, säger Mattias Westerberg.

Anders Norling från Nykil hade ställt upp sin droska, en Volvo 837 från 1951, utmed en av marknadsgatorna.

– Jag köpte den här i Vansbro för två år sedan. Jag har haft hjälp av en kille att renovera upp den. Motorn är lite speciell. Den har fungerat som ett bensindrivet elverk på lasarettet i Västervik. Bilen har en gång i tiden stått i en nässelhög och innan den kom dit körde man potatis i den. Det var exakt lika den bil som jag själv åkte med till skolan i Bäck och Haraldsbo, säger Anders Norling.

Tjejerna Malin Adolfsson, Emma Mörlin och Tilde Hägg går i årskurs sex i Nykils skola. De sålde bröd av alla sorter.

– Vi har bakat själva med lite hjälp av våra föräldrar. Vi säljer brödet för att få in pengar till klasskassan och i vår hitta på något kul, kanske blir det en resa någonstans, säger Malin Adolfsson.

Om ett år är det dags för den 156:e upplagan av Ulrika marknad.

Malin Adolfsson, Emma Mörlin och Tilde Hägg sålde bröd
Malin Adolfsson, Emma Mörlin och Tilde Hägg sålde bröd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!