Kindas undangömda kulturminne

Strax intill riksväg 23/34 söder om Kinda ligger Torpet i Skivermåla, ett aningen undangömt kulturminne som möjliggör en fascinerande tidsresa. Under veckan tog Västra Kinda Hemträdgårdsförening chansen att uppleva 1800-talet på nära håll.

Elisabeth berättade om torpets historia och dess omgivningar. Foto: Dennis Petersson

Elisabeth berättade om torpets historia och dess omgivningar. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Kisa2018-06-13 10:00

Med endast någon minuts bilfärd från den trafikerade riksvägen mellan Kisa och Vimmerby råder ett påtagligt lugn. Den gråbeklädda ladugårdsbyggnaden som tillhör Torpet i Skivermåla välkomnar besökarna till den unika platsen och kan få vem som helst att drömma sig tillbaka ett par hundra år. Utan lantbrukarparet Elisabeth och Anders Karlsson är risken stor att fastigheten hade jämnats med marken för ett tiotal år sedan, men tack vare deras ihärdiga slit, med ett omfattande restaureringsarbete, kan det historiska Kindatorpet och dess odlingslandskap fortsätta att blomstra.

– Det var Arvsfonden som annonserade ut torpet då det inte fanns några arvtagare. När jag gick på visningen blev jag mäkta förvånad, jag var nog mest som en fågelholk, eftersom jag är kulturellt intresserad och tycker om landsbygdskultur. Det sa bara klick helt enkelt och sedan dess, år 2009, har vi restaurerat byggnaderna i samarbete med Östergötlands museum och nu erbjuder vi visningar för beställda sällskap. Det är hur kul som helst, berättar Elisabeth Karlsson.

I tisdags var det Västra Kinda Hemträdgårdsförening som lät sig föras 200 år tillbaka i tiden. Omkring tio personer genomförde en historisk vandring över torpets omgivningar och fick ta del av mängder av anekdoter och historiska fynd, men givetvis stod odlingslandskapet och den rika växligheten i fokus.

– Det är intressant att få se det här gamla huset nu när de varit så duktiga och gjort ett så fint renoveringsarbete. Tanken var väl att kolla på alla äppleträd och ängsblommor, men sommaren var ju tidig och de har ju nästan blommat färdigt. Men bara att få gå bland de här gamla buskarna och murarna ger en häftig atmosfär, säger föreningens Christina Landström.

Den gråbeklädda ladugårdsbyggnaden är ett tydligt tecken på gårdens historia. Foto: Dennis Petersson
Den gråbeklädda ladugårdsbyggnaden är ett tydligt tecken på gårdens historia. Foto: Dennis Petersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!