Inledningen av juni 2008 är varm med temperaturer upp mot 30 grader. Torkan i skog och mark är påtaglig.

Dessutom blåser det 20–25 sekundmeter den här dagen den 10 juni. Och snart ska det första larmet gå.

– Det började i Ydre, men där var jag tvungen att lämna när det gick nya larm i Kinda, säger Thomas Blixt, räddningschef i Kinda kommun.

Artikelbild

| För Thomas Blixt blev branden ett märkbart minne för livet.

Innan allt är över kommer brandmännen att bekämpa eldsvådor på sex platser där träd blåst ner över elledningar med gnistbildning som följd.

Värst är läget vid Bröt och Årteryd cirka 1,5 mil öster om Kisa. Elden får fäste i den torra vegetationen och sprids även via trädtopparna i den hårda vinden.

– Nånstans kommer jag alltid ha med mig synen när branden hoppade och hur liten man kände sig när man var underbemannad.

Inledningsvis är det få brandmän som slåss mot lågorna och Thomas Blixt begär förstärkning från Linköping.

Artikelbild

| Branden rasade som värst när en helikopter började vattenbomba den eldhärjade skogen.

Elden slår upp på flera fronter. Till en början hotas ett bostadshus med tillhörande ladugård vid Bröt, men räddningstjänsten och frivilliga lyckas släcka.

Men när elden sprider sig mot ett tiotal byggnader vid Övre Årteryd blir läget kritiskt. Människor uppmanas lämna sina hus. Brandmän flyr från lågor och hetta.

Artikelbild

| Brandmännen arbetade i ett inferno av eld, hetta och rök.

Av säkerhetsskäl stängs kraftledningen av mellan Kisa och Åtvidaberg. Strömavbrottet släcker industrier, butiker, kontor och bostäder och det är få Kindabor som kan se Sveriges första gruppspelsmatch mot Grekland i fotbolls-EM i Österrike.

Ett stort problem under släckningen är bristen på vatten som måste hämtas i skytteltrafik från sjön Nimmern. Dels med tankbil, dels med traktor.

Artikelbild

– Böndernas insats med att köra vatten i gödseltunnor var värdefull, säger Thomas Blixt.

En helikopter hinner också med ett tiotal vattenbombningar innan den drabbas av maskinfel.

Artikelbild

| Skogsbranden i ett tidigt skede.

Trots allt vänds katastrofläget till något hanterbart. Vinden tar ny riktning innan den mojnar framåt kvällen.

När Zlatan Ibrahimovic ger Sverige ledningen med 1-0 strax efter klockan 22 börjar vatten vinna över varma lågor vid Bröt.

Hotade hus hukar oskadda i skymningen. Ingen människa har kommit till skada. Kvar i askan står en sönderbränd skog där stora delar av den bestod av 200-åriga värdefulla furor.

Frågan är vilka lärdomar som räddningstjänsten har dragit efter branden.

– Inför torrperioder pratar vi med personalen om att vara väl förberedd. Att äta och dricka ordentligt, att ha allt material packat och klart. Vi har också försäkrat oss om att det finns mat nattetid.

Brandmännen har jour var tredje vecka, men det finns ändå en stilla vädjan om att de ska finnas tillgängliga på nära håll så långt det är möjligt även andra veckor när brandrisken är överhängande.

Thomas Blixt säger också:

– Vi är mer medvetna om vilka resurser som går åt vid en sån här brand. Det är inget vi klarar själva i Kinda utan måste ha hjälp med. Dessutom är länsstyrelsen med på ett annat sätt än tidigare och vi ska ha ett samtal i dag (läs fredag), säger Thomas Blixt.

Som före detta fotbollsmålvakt minns han än i dag sina förväntningar på Greklandsmatchen för tio år sedan.

Men de överskuggas helt av matchen mot elden, stressen, mötet med förtvivlade människor och känslan av att inte räcka till den där dagen i Bröt.

– Den känslan får jag nog bearbeta tills jag går i pension.