Villaägare - var på er vakt

Från nästa år införs ett krav från EU, att alla villor ska energideklareras. Brist på besiktningsmän gör att medlemsländerna får anstånd några år. Kostnaden sägs bli 4 000 kronor för ett småhus. Denna kostnad kommer efter hand, eller direkt, att höjas 6 000-7 000 kronor. Inget ovanligt. Här finns pengar att tjäna.

Från läsekretsen2005-06-23 07:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu gäller det att alla villaägare säger ifrån. Om till exempel endast några stycken vägrar, kommer dessa att hotas med höga vitesbelopp. Efterhand som en besiktningsorganisation byggts ut finns det inget som säger att det bara blir besiktning en gång. Snarare lutar det åt en årlig obligatorisk besiktning.
Vidare finns funderingar varför ROT-avdraget inte utnyttjas av alla som är berättigade. Jo, därför att vid en del förbättringar taxeras villan upp med högre fastighetsskatt som följd. Fastighetsskatten äter många gånger om upp eventuell vinst genom ROT-avdrag. I dag är det många som i attraktiva områden får gå ifrån sina hus, och fler lär det bli efter nästa fastighetstaxering, på grund av fastighetsskatten. Man är bara villaägare tills (s)taten gör det omöjligt.

Villaägare