Vad är livsviktigt för Vimmerby?

Med anledning, dels av en intervju med en så kallad handelslots dels en välformulerad debattartikel av turistbolaget, vill jag framföra några synpunkter.

Från läsekretsen2005-06-23 07:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först lotsens påstående att en flytt av turistbyrån till Rådhuset är livsviktig för handeln. Ja, om så vore, då hänger handeln verkligen på en skör tråd. Det livsviktiga för handeln och för kommunen i sin helhet måste vara att industrier och företag ges möjlighet att leva och utvecklas. Att deras personal kan bo och betala skatt inom kommunen och handla i våra butiker.
Turistbolagets debattartikel innehåller många vackra och vänliga ord. En del har vi hört förut. Men några sakliga fakta, som talar för en flytt, finns inte med. Trafikfrågorna är lösta, sägs det. Men gatorna ligger kvar där de alltid har legat, och några nya parkeringsplatser har inte tillkommit.
Det talas om C- och Y-ringar runt centrum, om kartor, tavlor, skyltar och anvisning av p-platser. Det börjar likna en orienteringstävling: en titt på kartan och sen snabbt vidare för att förhoppningsvis hitta en ledig p-plats.
Kommer man med buss, husvagn eller annat större fordon, då bör man parkera utanför stan, och till fots försöka hitta turistbyrån om man har ärende dit.
Vem var det som först kom på tanken att turistbyrån skulle flytta och varför? Vem sattes att utreda ärendet? Hur togs beslutet i kommunstyrelsen, att överlåta ansvaret för hela huset på turistbyrån? Var det enbart för att på ett lättvindigt sätt bli av med bekymmer över det tomma huset? Vilken användning kunde man annars ha tänkt sig?
Kommunalrådet ger i intervjun svaret: kommunala sammanträden, möten för företag och föreningar, konferenser, seminarier och vigslar. Nu tänkte han visst på andra våningen, men det han nämnde, var ju allt som bör höra första våningen till. I första våningen bör även finnas ett rum med historik över huset, alltifrån ritning och uppbyggnad och vilka som haft sin verksamhet där.
På andra våningen kan finnas rum för utställningar, ateljéer för konst och hantverk. Många kulturella och ideella krafter vill säkert ha plats i huset. I debattartikeln nämns Rådhusets historiska och kulturella värde liksom bara i förbifarten.
Då Rådhuset pietetsfullt och varsamt renoverats, kan kommunens representanter med stolthet öppna dörren för besökare, utan att dessa behöver förvånas över att mötas av en turistbyrå.
Turistbyrån i all ära, dess personal gör säkert ett gott arbete, men vi bör alla enas om att i Rådhuset hör den inte hemma.
En turistbyrås främsta uppgift är att betjäna turisterna. Om en flytt kunde tänkas skulle byrån placeras på ett ännu bättre ställe vid någon av stadens infarter och inte i centrum. Goda förslag har framkommit under debattens gång, exempelvis Björkbacken eller före detta Fords anläggning. Där är närheten till trafikpulsådern 34:an ett givet plus.
Vi får verkligen hoppas att någon av kommunens politiker har mod och vilja att ta initiativet för ändring av det i grunden felaktiga beslutet att flytta turistbyrån till Rådhuset.
Vad användningen av Rådhuset beträffar, bör det i närmaste tiden kunna förknippas med firandet av Astrid Lindgren. För medverkande sångare, musikanter och övriga aktörer. Det är väl ändå meningen att delar av högtidligheterna ska äga rum på torget.
En sjungande barnkör på Rådhustrappan, det skulle säkert allas vår Astrid ha tyckt om. Det är ju också helt riktigt att hennes staty ska stå framför Rådhuset.

Nils Bergquist