Ta ert ansvar, kommunen – innan butikerna lägger ner eller flyttar!

Flera handlare har tappat rejält i försäljning sedan Sevedegatan stängdes av för trafik i somras - en med så mycket som 50 % av sin omsättning jämfört med samma månader året innan. Nu funderar butiksägare på att lägga ner sina verksamheter eller att flytta från orten om det blir så här även nästa år.

Foto:

Från läsekretsen2016-10-22 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan innan det beslutades om stängningen hördes flera kritiska röster, men vad hjälpte det? Kommunen slog som vanligt dövörat till, gick sin egen väg och gjorde precis tvärtom.

Det är verkligen katastrof, när väl inarbetade, etablerade företagare eventuellt måste flytta från orten för att ha kvar sina verksamheter. Är det inte bättre att lyssna på deras åsikter, ta till er det som sägs, och vara lite demokratiska istället för att det ska försvinna skattekronor från kommunen? Ni kan inte hålla på och besluta över huvuden på folk och företagare, efter ert eget tycke och smak.

Det lustiga är att när Stadshotellet ville bygga ut sin uteservering, ja då lyssnade kommunen och hotellet fick sin utbyggda servering, men när det gäller lokala småföretagare och handlare, då är det inte så noga att lyssna på dessa. Var är alla likas värde? Gäller det bara vissa och inte andra?

Bladhs eftr. har funnits sedan 1901 och startades upp av Ina Bladh, en verksamhet som funnits i 115 år. Detta är en välsorterad handarbetsbutik, den enda på nära håll och som dessutom erbjuder att skicka på posten till de som inte har möjlighet att ta sig till butiken.

Ta nu ert ansvar till nästa sommar, lyssna till kritiken från de som förlorat i omsättning, gör vad ni kan för att de ska vara kvar på orten. Om ni gör detta och gör det rätt samt låter Sevedegatan vara öppen, i alla fall under butikernas öppettider nästa och efterföljande år, ja då kan nog Bladhs eftr. vara kvar i Vimmerby i ytterligare 115 år.