Astrid börjar bli dyr för Vimmerby

Under min semester i Lappland försöker jag hänga med i vad som händer hemma i Vimmerby. Jag har både sett skisserna och hört rösterna kring förslaget till staty på torget, och tycker i och för sig att detta är det bästa förslag som hittills presenterats.

Från läsekretsen2005-07-08 08:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men varför ska vi Vimmerbybor hela tiden betala för Astrids minne..?
När man börjar räkna ihop vad renoveringen av Näs, flytten av turistbyrån, satsningarna inför Astrids hundraårsdag år 2007 och så dessa minnesmärken kostar, börjar vi komma upp i ansenliga summor.
Visst skall Astrid hedras - och hon är absolut värd ett minnesmärke här i sin födelsestad. Men inte till vilket pris som helst.
Ibland känns det nästan som om alla andra "vanliga" Vimmerbybor glöms bort eller får komma i andra hand. Att glatt satsa den ena miljonen efter den andra på olika projekt, samtidigt som vård, skola och omsorg får det allt svårare känns inte försvarbart.
Nu sägs det att alla kan bli medfinansiärer - och till och med få sitt namn ingraverat.
Det är väl en fin tanke att alla kan vara med och sponsra det sista till statyn - men är det inte förmätet att låta gravera in namnen bara på dem som varit och sponsrat de sista 400.000 kronorna..?
Vad gör kommunen för att hedra alla andra hundraåringar - och alla andra som i det tysta betalat sin skatt och på så vis finansierat större delen av detta kostnadskrävande projekt?
Vore det inte klokt att försöka hitta andra sponsorer - gärna sådana som själva tjänat stora summor på Astrids namn och verk, t ex bokförlag, familjemedlemmar, ALV och andra turistnäringar? Och har man överhuvudtaget tänkt tanken att låta turisterna själva vara med och bidra med en slant till denna staty?
Sätt upp allmänna sparbössor, där den som vill kan lägga sin "skärv" i det tysta - utan att förvänta sig att få sitt eget namn omnämnt.
Astrid minne ska bevaras - men inte bara finansieras av oss som råkar bo i Vimmerby.

Bosse Präst
Kyrkoherde i Vimmerby