Sänk tröskeln för att få tandvårdsstöd

Sänk tröskeln för tandvårdsstöd, upprepar Anders Andersson (KD).

Sänk tröskeln för tandvårdsstöd, upprepar Anders Andersson (KD).

Foto: Bertil Ericson / TT

Debatt Replik till Jonas Hellberg (S) på insändaren "S har utökat den kostnadsfria tandvården", Vimmerby Tidning den 6/82018-08-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tandvård engagerar. Jag har haft en debattartikel införd, för några veckor sedan, där jag redogör för bakgrunden och de neddragningar av tandvårdsstödet som skedde under 90-talet med den dåvarande s-regeringen, upprustningen och nya miljarder till tandvården under Alliansåren och jag kommenterade även de reformer som nuvarande rödgröna regering har satt i sjön.

På den artikeln har nu Jonas Hellberg (S) skrivit en replik som inte oväntat enbart hyllar socialdemokraterna. Det är ok och ganska väntat. För min del kan vi gärna fortsätta samtalet och då har jag en tydlig fråga till Jonas Hellberg. Hur ställer du och socialdemokraterna er till det konkreta förslag som jag förde fram i mitt debattinlägg? Inte med ett kommatecken berörde du detta i din replik till mig. Kanske talande tystnad.

Min fråga är; Kan du tänkta dig att stödja mig och KD i arbetet för att få en ändring av tandvårdsstödet som innebär att högkostnadsskyddets första steg ska sänkas från dagens 3 000 kronor till 1 500 kronor? För vissa delar av tandvården skulle detta förslag bli en halverad kostnad. Patienten själv betalar upp till 1 500 kronor, därefter subventionerar staten 50 procent av kostnaden upp till 15 000 kronor. Vid kostnader som överstiger 15 000 kronor subventionerar staten med 85 procent av kostnaden.

Jag vill sänka tröskeln för att få tandvårdsstöd. Detta är viktigt inte minst för länets pensionärer. Vad vill du Jonas Hellberg?