Varför uppmana att spara el nÀr man inte gör det sjÀlv?

Att uppmana invÄnarna att vara sparsamma med juleljusen och samtidigt ha girlanger och granen pÄ torget tÀnd i dagsljus Àr dubbelmoral, menar insÀndarskribenterna Anneli och Kjell Jakobsson i Storebro.

Fint med juleljus, tycker insÀndarskribenterna, som ÀndÄ tycker det liknar dubbelmoral om kommunens policy att vara sparsam  med belysningen inte gÀller rakt över. Arkivbild.

Fint med juleljus, tycker insÀndarskribenterna, som ÀndÄ tycker det liknar dubbelmoral om kommunens policy att vara sparsam med belysningen inte gÀller rakt över. Arkivbild.

Foto: Jimmy Karlsson

InsÀndare2023-01-02 20:02
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu har vi precis firat nyĂ„r och 2022 har blivit 2023, ett Ă„r som vi ser fram emot med spĂ€nning. Det kommer att vara utmaningar, men förhoppningsvis hĂ€nder Ă€ven trevliga saker. I slutet av förra Ă„ret blev invĂ„narna i Sverige pĂ„ grund av elbrist uppmanade av regering och elbolag att vi gemensamt bör spara pĂ„ elen sĂ„ mycket som möjligt, annars Ă€r risken stor att elen stĂ€ngs av. Ännu har inte detta skett, tack och lov. 

Även Vimmerby kommun gick ut med att invĂ„narna i kommunen bör spara och detta resulterade bland annat i att pensionĂ€rerna pĂ„ Granen inte fick ha adventsljusstakar, stjĂ€rnor eller ens julgran tĂ€nda i allmĂ€nna rum. De boende tyckte detta beslut var fruktansvĂ€rt dĂ„ det för de allra flesta inte infinner sig nĂ„gon julkĂ€nsla att fira jul utan julgran som lyser i entrĂ©n eller adventsljusstakar och stjĂ€rnor som lyser sĂ„ fint i fönstren under den mörka Ă„rstiden, men i Ă„r fick alltsĂ„ belysningen vara slĂ€ckt. Inte ens nĂ€r pensionĂ€rerna hade sin julfest lĂ€t man nĂ„gon julbelysning vara tĂ€nd.

Vem som tagit det beslutet Ă€r för nĂ€rvarande okĂ€nt, men det blev julgransbelysning till sist dĂ„ nĂ„gon vĂ€nlig person, som vill vara anonym, skĂ€nkte julgransbelysning sĂ„ man Ă„tminstone hade julkĂ€nsla i entrĂ©n. 

Den 1 januari var vi Vimmerby kl 13.00 och det första vi fick se var att girlangerna och julgranen var tĂ€nda pĂ„ Storgatan, en tid pĂ„ dagen det inte ens Ă€r mörkt. Jag vill poĂ€ngtera att kommunen inte gjort nĂ„got fel i att lĂ„ta girlangerna och granen lysa – men hur kan man uppmana invĂ„narna att spara pĂ„ elen nĂ€r kommunen sjĂ€lva inte gör det? Och samtidigt tar nĂ„gon ett beslut och slĂ€cker ner julbelysningen pĂ„ Granen för att spara el? Det hĂ€r Ă€r dubbelmoral i allra högsta grad. 

Enligt elskling.se kostar en julgransslinga, tvĂ„ utomhusbelysningar, fyra adventsljusstakar och tvĂ„ upplysta julstjĂ€rnor cirka 30 kronor extra i mĂ„naden (under förutsĂ€ttning att det Ă€r led), alltsĂ„ inte mycket pengar för att fĂ„ lite mys och julstĂ€mning. Även förbrukningen minskar rejĂ€lt med ledbelysning.

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om