Nedläggningen av Coop – ett vansinnigt beslut

Öppet brev till Richard Hedsand, vd för Coop Oskarshamn, som ansvarar för butikerna i Vimmerby.

Nedläggningen av stora Coop-butiken i Vimmerby påverkar många Vimmerbybor negativt, poängterar insändarskribenten, som menar att ledningen kunde ha gjort mera för att förbättra lönsamheten.

Nedläggningen av stora Coop-butiken i Vimmerby påverkar många Vimmerbybor negativt, poängterar insändarskribenten, som menar att ledningen kunde ha gjort mera för att förbättra lönsamheten.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Insändare2022-04-12 16:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nedläggningen av stora Coop är en katastrof. Hela Vimmerby tycker nog att det är ett vansinnigt beslut. Det är många människor som mår dåligt av det. Stora Coop ligger centralt och tillgängligt för en stor grupp. Det ligger nära boenden, där många kanske inte har tillgång till bil, men en kort promenad har gjort att de kunnat handla sin mat i butiken. Det ligger nära till skolan, nära till hälsocentralen. Det har varit bra med den postservice som funnits och det har varit en bra träffpunkt.

Jag anser att Coopledningen är ansvariga för att butiken inte gått med lönsamhet de senaste åren. Under coronapandemin har till exempel övriga livsmedelsbutiker i Vimmerby haft den tjänsten att man har beställt sina varor via nätet för upphämtning. Men inte Coop. Där har många kunder gått förlorade. Plus att ett efterhängset rykte om Coop har varit: "det är så dyrt där." Jag och många andra har påtalat för Coop att sänka priserna ordentligt för att konkurrera med andra butiker. Nu känns det som om priserna håller på att sänkas – men för sent.

Coop har varit min affär, under hela mitt liv. Det är med sorg jag ser att trogna kunder inte har någon talan.

Och angående ekonomin och lönsamheten – varför i hela friden satsade man pengar på att köpa Netto? 

Centrum i Vimmerby kommer att bli urholkat. Jag har sett ut andra affär där jag kommer att handla i, men inte Coop. Många med mig är inne på samma linje. Butiken har funnits där i nära 50 år Hade hoppats på ytterligare 50 år.