Svensk kyckling– ett bra val för konsumenten

Svar pĂ„ Johanna MĂ„nsson insĂ€ndare "Se Uppdrag Granskning – vill du Ă€ta mera kyckling?”

"Precis som mÄnga andra reagerade vÄr branschorganisation pÄ bilderna i SVT:s Uppdrag Granskning pÄ avelshöns som far illa. Det vi sÄg var oacceptabelt och ska inte förekomma", skriver Jenny Andersson, Svensk FÄgel.

"Precis som mÄnga andra reagerade vÄr branschorganisation pÄ bilderna i SVT:s Uppdrag Granskning pÄ avelshöns som far illa. Det vi sÄg var oacceptabelt och ska inte förekomma", skriver Jenny Andersson, Svensk FÄgel.

Foto: Svensk FĂ„gel

InsÀndare2023-11-17 05:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

DjurrĂ€ttsdebattören Johanna MĂ„nsson uppmanar i en insĂ€ndare att vi ska sluta att föda upp djur och sluta att Ă€ta kött. Jag har full respekt att man vĂ€ljer att bli vegetarian, men de flesta av oss vill Ă€ta kött – och gĂ€rna svenskt kött. Enligt en undersökning frĂ„n Novus vĂ€ljer 94 procent av Sveriges befolkning att Ă€ta kött och en majoritet kan tĂ€nka sig att betala mer för att Ă€ta mat frĂ„n Sverige. 

Precis som mĂ„nga andra reagerade vĂ„r branschorganisation pĂ„ bilderna i SVT:s Uppdrag Granskning pĂ„ avelshöns som far illa. Det vi sĂ„g var oacceptabelt och ska inte förekomma. Direkt efter sĂ€ndning gick vi ut och kommenterade detta och stĂ€llde hĂ„rda krav pĂ„ det internationella avelsföretaget. Att detta inte framkommer nĂ€r Svensk FĂ„gels vd intervjuas i programmet Ă€r för att reportern vid intervjutillfĂ€llet vĂ€grade att tala om frĂ„n vilken anlĂ€ggning filmen kom ifrĂ„n. Det gjorde att vĂ„r vd omöjligt kunde uttala sig om djurrĂ€ttsaktivistens filmer i detta lĂ€ge. Detta Ă€r en policy som bĂ„de vi och LRF har tagit nĂ€r det gĂ€ller anonymt tagna filmer och bilder. 

NÀr det gÀller hÄllbarhet tror jag tyvÀrr att Johanna MÄnsson behöver lÀsa pÄ. Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med 20 procent pÄ tio Är och Àr i dag det mest hÄllbara alternativet nÀr vi vÀljer att Àta kött. Vi bönder och hela vÄr bransch har jobbat stenhÄrt med att bli mer hÄllbara, till exempel friskare djur vilket innebÀr att vi vÀldigt sÀllan behandlar vÄra djur med antibiotika, vi har god djuromsorg och sÀkrare livsmedel.

I dag Àter vÄra kycklingar till stor del spannmÄl frÄn vÄra svenska gÄrdar, majoriteten av oss lantbrukare har i dag grön el i form av sol- eller vindkraft. SÄ vi tar vÄrt ansvar. Svenska konsumenter kan kÀnna sig trygga med svensk kyckling.Vi svenska lantbrukare Àr en viktig kugge i att hÄlla landsbygden levande och i oroliga tider Àr det viktigare Àn nÄgonsin att öka vÄr sjÀlvförsörjning av svensk kyckling och inte tvÀrtom.