DjurrĂ€ttsdebattören Johanna MĂ„nsson uppmanar i en insĂ€ndare att vi ska sluta att föda upp djur och sluta att Ă€ta kött. Jag har full respekt att man vĂ€ljer att bli vegetarian, men de flesta av oss vill Ă€ta kött â och gĂ€rna svenskt kött. Enligt en undersökning frĂ„n Novus vĂ€ljer 94 procent av Sveriges befolkning att Ă€ta kött och en majoritet kan tĂ€nka sig att betala mer för att Ă€ta mat frĂ„n Sverige.
Precis som mÄnga andra reagerade vÄr branschorganisation pÄ bilderna i SVT:s Uppdrag Granskning pÄ avelshöns som far illa. Det vi sÄg var oacceptabelt och ska inte förekomma. Direkt efter sÀndning gick vi ut och kommenterade detta och stÀllde hÄrda krav pÄ det internationella avelsföretaget. Att detta inte framkommer nÀr Svensk FÄgels vd intervjuas i programmet Àr för att reportern vid intervjutillfÀllet vÀgrade att tala om frÄn vilken anlÀggning filmen kom ifrÄn. Det gjorde att vÄr vd omöjligt kunde uttala sig om djurrÀttsaktivistens filmer i detta lÀge. Detta Àr en policy som bÄde vi och LRF har tagit nÀr det gÀller anonymt tagna filmer och bilder.
NÀr det gÀller hÄllbarhet tror jag tyvÀrr att Johanna MÄnsson behöver lÀsa pÄ. Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med 20 procent pÄ tio Är och Àr i dag det mest hÄllbara alternativet nÀr vi vÀljer att Àta kött. Vi bönder och hela vÄr bransch har jobbat stenhÄrt med att bli mer hÄllbara, till exempel friskare djur vilket innebÀr att vi vÀldigt sÀllan behandlar vÄra djur med antibiotika, vi har god djuromsorg och sÀkrare livsmedel.
I dag Àter vÄra kycklingar till stor del spannmÄl frÄn vÄra svenska gÄrdar, majoriteten av oss lantbrukare har i dag grön el i form av sol- eller vindkraft. SÄ vi tar vÄrt ansvar. Svenska konsumenter kan kÀnna sig trygga med svensk kyckling.Vi svenska lantbrukare Àr en viktig kugge i att hÄlla landsbygden levande och i oroliga tider Àr det viktigare Àn nÄgonsin att öka vÄr sjÀlvförsörjning av svensk kyckling och inte tvÀrtom.