Inte skÀligt att pausa stöd pÄ felaktiga grunder

Svar pÄ "Pausa regionens stöd till Ibn Rushd".

" Vi ska inte straffas i Region Kalmar pĂ„ grund av administrativa fel som funnits i andra distrikt", skriver Josefin Nyström, distriktschef för Ibn Rushd Östra.

" Vi ska inte straffas i Region Kalmar pĂ„ grund av administrativa fel som funnits i andra distrikt", skriver Josefin Nyström, distriktschef för Ibn Rushd Östra.

Foto: Sanna Lindberg

InsÀndare2024-01-08 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I en insĂ€ndare som publicerats i Vimmerby Tidning skriver Carl Dahlin (M) med kollegor frĂ„n KD och SD om hur de vill pausa alla bidrag till oss pĂ„ Studieförbundet Ibn Rushd.  I insĂ€ndaren finns flera felaktigheter som vi vill bemöta, frĂ€mst den att vi ska ha anvĂ€nt texter som strider mot statsbidragsvillkoren och svensk lag.

Detta Àr fel. Ingenstans i FolkbildningsrÄdets rapport, som ovanstÄende hÀnvisar till, stÄr det att vi genomfört verksamhet sÄsom Carl Dahlin och hans kollegor pÄstÄr. Det som stÄr i rapporten som de hÀnvisar till, i korthet, Àr att vi brustit i vÄr interna kvalitetskontroll och dokumentation gÀllande ett studiematerial som funnits pÄ materiallistor. Det Àr sÄklart en markant och viktig skillnad mellan dessa tvÄ pÄstÄenden.

FolkbildningsrĂ„dets slutsats Ă€r sann. Vi har brustit i vĂ„r hantering av studiematerialen i lokala kvalitetskontroller och i vĂ„r uppföljning av detta. Detta uppdagades genom en intern utredning som vi genomfört och som vi delgivit FolkbildningsrĂ„det. Vi har Ă€ven sjĂ€lva förordat den föreliggande Ă„terbetalningen av medel, detta just eftersom att vi tar vĂ„rt anordnarskap pĂ„ stort allvar. I rapporten frĂ„n FolkbildningsrĂ„det Ă€r det detta som slĂ„s fast. 

FolkbildningsrĂ„det anmĂ€rker i sin rapport pĂ„ vĂ„rt anordnarskap och konstaterar att det Ă€r dĂ€ri de identifierade bristerna finns. Det har helt enkelt inte varit tillrĂ€ckligt tydligt och dokumenterat om och hur materialet har anvĂ€nts. För att förtydliga detta har vi gjort ytterligare interna kontroller. Vi har intervjuat cirkelledare som har hĂ„llit i verksamheten och de intygar att de delar i texterna som gĂ„r pĂ„ tvĂ€rs med vĂ„r vĂ€rdegrund och demokrativillkoren aldrig har anvĂ€nts i verksamheten. Det Ă€r alltsĂ„ en osanning att texter om barnaga, barnĂ€ktenskap, antisemitism, homofobi, kropps- och dödsstraff anvĂ€nts i Ibn Rushds granskade verksamhet. Vi Ă€r trygga med vĂ„r utredning och den visar att vĂ„r kvalitĂ© fortsatt hĂ„ller, Ă€ven om administrativa brister upptĂ€ckts i ett fĂ„tal arrangemang 2019–2021.

Ibn Rushd Ă€r ett studieförbund. Vi tillhör en hundraĂ„rig svensk tradition med demokrati, egenmakt och rĂ€tten till bildning i fokus.  Vi Ă€r dessutom det studieförbund som nĂ„r störst andel nybörjare i bildning samt störst andel utlandsfödda. Hög kvalitet i vĂ„r folkbildningsverksamhet Ă€r ett viktigt fokus för oss och nĂ„got vi ocksĂ„ Ă€r kĂ€nda för.

De kommuner och regioner som har pausat sina bidrag till oss pĂ„ studieförbundet Ibn Rushd, har gjort detta baserat pĂ„ felaktiga grunder. Inte bara Ă€r det ett demokratiskt haveri, men om bidrag nekas Ă€r det ocksĂ„ fel. Vi ska inte straffas i Region Kalmar pĂ„ grund av administrativa fel som funnits i andra distrikt, det bryter mot lokaliseringsprincipen.  Vi Ă€r tillgĂ€ngliga för dialog och Ă€r transparenta med all vĂ„r verksamhet, om det kvarstĂ„r nĂ„gra frĂ„getecken Ă€r det bara att höra av sig till oss. Det önskar vi att politikerna tar med sig nĂ€r Ă€rendet ska upp till diskussion nĂ€sta gĂ„ng. 

Ibn Rushd Àr ett studieförbund med fokus pĂ„ mĂ„ngfald, rĂ€ttigheter och livsĂ„skĂ„dning. VĂ„r vision Ă€r att muslimer ska vara en sjĂ€lvklar del av Sverige. Vi arbetar för att skapa större förstĂ„else, respekt och tolerans mĂ€nniskor emellan genom kultur- och kunskapsinsatser. VĂ„r vĂ€rdegrund utgĂ„r frĂ„n demokrati och mĂ€nskliga rĂ€ttigheter. Vi arbetar med en mĂ„lgrupp som Ă€r bred och mĂ„ngfacetterad, som Ă€r homogen och bestĂ„r av en stor och rik mĂ„ngfald.

Ibn Rushd har genom detta en unik position i folkbildningens Sverige. Vi behövs.