DÀrför Àr vi sÄ arga över vindkraftsplanerna

"Vi blir förtvivlade av tanken pÄ förstörd livsmiljö med konstant buller, aldrig mer en svart stilla och stjÀrnklar natthimmel utan istÀllet ett konstant blinkande av bÄde vitt och rött varningsljus frÄn vindkraftverken", skriver insÀndarskribenten pÄ ett svar pÄ vad som upprör sÄ med tanken pÄ vindkraftverk runt knuten.

"Vi blir förtvivlade av tanken pÄ förstörd livsmiljö med konstant buller, aldrig mer en svart stilla och stjÀrnklar natthimmel utan istÀllet ett konstant blinkande av bÄde vitt och rött varningsljus frÄn vindkraftverken", skriver insÀndarskribenten pÄ ett svar pÄ vad som upprör sÄ med tanken pÄ vindkraftverk runt knuten.

Foto: Patrick Pleul

InsÀndare2023-12-24 06:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ insĂ€ndaren "SĂ€g emot en vindkraftsmotstĂ„ndare – bli idiotförklarad". 

Det som hittills rapporterats i media Ă€r i stor utstrĂ€ckning Fred Olsens överdrivna version. Varför Ă€r vi arga? frĂ„gar sig den anonyma skribenten. 

Vi Àr pÄlÀsta om vindkraftsindustrins alla negativa effekter. Vi blir förtvivlade av tanken pÄ förstörd livsmiljö med konstant buller, aldrig mer en svart stilla och stjÀrnklar natthimmel utan istÀllet ett konstant blinkande av bÄde vitt och rött varningsljus frÄn vindkraftverken.

Vi tÀnker pÄ det artrika fÄgellivet i vÄrt omrÄde och förstÄr hur negativt det skulle pÄverkas samt hur mikroplaster med bisfenol A riskerar spridas ut i naturen frÄn verken med regn och vind. JÀgare i vindkraftsomrÄden rapporterar att viltet flyr vindindustriomrÄden och fastighetsvÀrden pÄverkas negativt upp till Ätta kilometer frÄn verken, en del fastigheter blir till och med osÀljbara. Numera vet vi att mÀnniskor pÄ fullaste allvar lÀmnar sina hem för att de inte stÄr ut med de störningar vindkraftverken medför som resulterar i bland annat sömnproblem, stress och utmattning med mera.

Vi förstĂ„r ocksĂ„ hur naturen och vĂ„r livsmiljö skulle pĂ„verkas av byggnationen av dessa gigantiska Eiffeltornshöga slumpkraftverk och hur stora bĂ€rkraftiga vĂ€gar för tunga transporter skulle komma att anlĂ€ggas kors och tvĂ€rs i det vackra landskapet för att nĂ€mna nĂ„gra saker. Listan pĂ„ negativa konsekvenser tycks aldrig sina. Gör man sin lĂ€xa och lĂ€ser pĂ„ om vindkraftsindustrins negativa konsekvenser kan man inte annat Ă€n sĂ€ga NEJ till detta. 

GĂ„ng pĂ„ gĂ„ng stĂ„r vi i Horn och Hycklinge enade upp mot vindkraftsindustrin, som vill köra över oss och tillintetgöra vĂ„r livsmiljö. Sverige behöver stabil planerbar elproduktion och inte ström lite hipp som happ nĂ€r det eventuellt blĂ„ser. Det kan inte vara rimligt att Horn och Hycklingebor ska tvingas betala med sin livsmiljö för att pengar ska strömma in i fickorna pĂ„ norrmannen Fred Olsen. 

Att Riddarhuset hÀvdar att de ej skulle tjÀna en krona pÄ att upplÄta marken för denna vindkraftsindustri kunde vi lÀsa om i Corren hÀromdagen. Om det stÀmmer mÄste det ju vara ett vÀldigt enkelt beslut för Riddarhuset att fatta. Vi uppmanar Riddarhuset att sÀga nej till Fred Olsens planer om att tillintetgöra vÄr livsmiljö. TÀnk vilken viktig roll i historien Kammarjunker Pauli kan komma att fÄ spela. DÄ skulle det faktum att han testamenterade marken till Riddarhuset innebÀra att han fÄr rÀdda livsmiljön för sÄ mÄnga mÀnniskor i bygden nu Är 2023! Vi Àr helt övertygade om att det Àr arvet han velat lÀmna efter sig.