Världens starkaste Magnus fyller 50 år

En gång i tiden var han världens starkaste man. I dag fyller Tidersrumssonen Magnus Samuelsson 50 år. Om han har hunnit med att stanna upp och reflektera över milstolpen? Knappast.

Inte nog med att Magnus Samuelsson fyller 50 år, det var också 25 år sedan han träffade sin fru Kristin i kön utanför Kisa Wärdhus. "Det viktiga har alltid varit familjen", säger födelsedagsbarnet.

Inte nog med att Magnus Samuelsson fyller 50 år, det var också 25 år sedan han träffade sin fru Kristin i kön utanför Kisa Wärdhus. "Det viktiga har alltid varit familjen", säger födelsedagsbarnet.

Foto: Dennis Petersson

Familj2019-12-21 08:00

– När jag slutade tävla för tio år sedan var jag så naiv att jag trodde att jag skulle gå över till att leva ett vanligt "7 till 16-liv". Fråga mig inte hur det blev så här, men jag har mer att göra nu än jag hade förr, konstaterar han i en nästan timslång intervju hemma på familjegården Linneberg.

Det tar en stund innan Magnus Samuelsson kommer loss från ett till synes fullspäckat schema. När vi kliver in i den gula villan, några kilometer sydväst om Kisa, sitter han i ett telefonsamtal. En spännande filmroll har dykt upp, och det är bråttom. Provfilmen måste spelas in och ansökan skickas, men det är långt ifrån enbart i skådespelarkarriären som det händer saker just nu. Han befinner sig nämligen även i lanseringsfasen med sitt nya bolag. 

– Många företag som säljer produkter kring träning har kontaktat mig för marknadsföring genom åren, men ska jag sätta mitt namn på någonting, som dessutom rör min kärnverksamhet, ska det vara något som jag tycker är bra. Därför har jag under de senaste åren arbetat fram nya produkter, men det får vi återkomma till efter nyår. 

När vi sedermera övergår från nutid till dåtid märks det tydligt att Magnus Samuelssons 50 år blir svåra att sammanfatta på ett rättvist sätt. Bara hans 14 år långa deltagande i strongmantävlingar världen över, som en av världens starkaste män, kräver många spaltmeter. Tillsammans med brodern Torbjörn och kompisen Niklas Hult fann han som tonåring styrketräningen, började tävla i bänkpress och kom därigenom, av en slump, med i den första upplagan av "Sveriges starkaste man", och vann. Sedan öppnades dörren till den absoluta världseliten.

– På väg hem från min första tävling i "världens starkaste man" insåg jag att om jag bara korrigerade mina fysiska brister hade jag möjlighet att göra det jag brinner för på heltid. Därför la jag om mitt sätt att leva så att allt bara kretsade kring att bli så stark som möjligt. Jag är stolt över att jag höll på så länge.

Vad var det som fick dig att sluta? 

– Dels började kroppen viska om att det kanske började bli dags, men det som gjorde att jag verkligen la av var nog att min kompis Niklas försvann ur livet, att min bror hade slutat att tävla och att frugan var hemma med barnen. När jag inte hade någon att dela tävlandet med längre var det inte lika roligt längre.

Lustigt nog var det först nu, efter strongmankarriären, som Magnus Samuelsson fick sitt stora mediala genombrott i Sverige. Genom sin medverkan i TV4-programmet Let's Dance klev han långt utanför sin komfortzon och stod till sist stod som vinnare i finalen. 

– Genom alla år har jag förvisso gjort saker som är utmanande och spännande, men jag har alltid befunnit mig i rätt forum, i min egen bransch. Nu var det första gången jag kände mig riktigt obekväm, och det var väldigt nyttigt. Det är nog därför jag har, efter min medverkan, lockats av skådespeleriet.

När det gamla decenniet snart går över i det nya infaller ytterligare ett stort jubileum för Tidersrumssonen. Då var det nämligen 25 år sedan han, i kön utanför Kisa Wärdhus, träffade sin fru Kristin för allra första gången. 

– Barnen, och den resa jag har gjort med min fru, är min största bedrift, konstaterar Samuelsson och blickar framåt: 

– Jag trivs ganska bra med livet som det är, jag kanske ska skala ner på arbete litegrann, men kvar i Tidersrum blir vi.

Det var brodern Torbjörn Samuelsson som gjorde att Magnus började med styrketräning. Sedan deltog de i mängder av strongmantävlingar tillsammans.
Det var brodern Torbjörn Samuelsson som gjorde att Magnus började med styrketräning. Sedan deltog de i mängder av strongmantävlingar tillsammans.
Grattis!

Magnus Samuelsson

Fyller: 50 år den 21 december.

Bor: Linneberg, Tidersrum.

Familj: Frun Kristin, barnen David, 18, och Sara, 15.

Om att fylla 50: "Antingen har det att göra med att jag fortfarande tränar fem-sex dagar i veckan eller att jag ofta jobbar i en miljö där många är yngre, men det känns som om jag vore runt 30".

Så firas födelsedagen: "Jag har inte riktigt hunnit med det här med att jag fyller år, så det blir i all sin enkelhet med familjen. Däremot tänkte jag anordna något rejält i vår".

Karta: Tidersrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!