Shpresa Cajani: "Idéerna bara ploppar upp"

Shpresa Cajani bor i Västervik, är fritidsledare och jobbar som fritidspedagog på Breviksskolan. På fritiden fotograferar hon och har vunnit många utmärkelser internationellt.

För mig är det mindfulness att fotografera, man hinner inte tänka negativa tankar när man fotar och redigerar, säger Shpresa Cajani.

För mig är det mindfulness att fotografera, man hinner inte tänka negativa tankar när man fotar och redigerar, säger Shpresa Cajani.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2020-09-19 12:00

Det började med att Shpresa Cajani för några år sedan tog lite naturbilder som hon la ut på Facebook. 

– Folk tyckte att jag hade öga för fotografering och att jag skulle fortsätta, så för cirka fyra år sedan köpte jag en riktig kamera och började fotografera, säger Shpresa.

Hon började med att fotografera porträtt, människor och natur. Kvaliteten blev bättre med den nya kameran och hon kände sig mer nöjd med bilderna som hon nu la ut på sociala medier.

Vad inspirerar dig?

– Allt. Mest barn och människor över lag. Allt jag ser tycker jag om att ta kort på. Jag lägger inte ut allt jag fotar för jag fotar ganska mycket, det kan vara detaljer och macro, macro är när man förstorar upp exempelvis en insekt, säger hon. 

Hon berättar att färger är viktigt för henne, något man också kan se i alla hennes färgstarka bilder. 

– Ljuset är också viktigt, det ska vara ljust, drar man upp ljuset så blir färgerna också starkare, säger hon. 

Innan Shpresa ska fotografera har hon en idé i huvudet som hon sedan förverkligar på olika sätt och det bästa hon vet är att fota barn.

– Idéerna bara ploppar upp i stunden. Jag fotar mest barnen när de leker eller springer. Det är sällan de bara sitter still. Varje gång jag haft idéer innan så blir det ändå något helt annat för barn kan man inte styra. Bebisar kan gråta i 45 minuter och sen när de somnar kan man forma dem till små änglar. Ibland har jag med mig leksaker men jag går ofta hem till barnens hem och fotograferar, där de är i sin trygga miljö. 

Vill du bli yrkesfotograf en dag?

– Ja absolut, kanske på halvtid. Jag har tyckt att det har funkat så här men funderar ändå på att starta eget och jobba halvtid med det. 

Shpresa berättar att hon aldrig har bråttom när det kommer till fotografering, att det måste få ta sin tid och att det inte är för pengarna hon gör detta, det är en passion helt enkelt.

– Jag är där på plats tills jag får bra bilder, jag tänker aldrig att jag bara har en timma på mig, säger Shpresa som varken vill stressa barnen eller föräldrarna när det är barn hon fotograferar. Det är genom leken man får bra bilder, säger hon.  

Shpresa har inte gått någon fotokurs eller utbildning inom foto utan är självlärd. Hon är dock med i olika fotoklubbar och genom dessa får hon inspiration av andra fotografer, både svenska och internationella. Där kan man be om kritik för att utvecklas förklarar hon. 

Shpresa är med i Nordiska fotoklubben där hon fått mycket inspiration.  Sedan hon blev medlem där så har hon vunnit många utmärkelser och varit med i fem av deras böcker.

– I slutet av året ger de ut en bok med sina bästa fotografier och jag har varit med varje år nu. 

Hon har också fått utmärkelser från Foto arte group och hennes bilder har även varit med i grekiska tidningar.  

– Jag är också medlem i Black and white, en Facebooksida som har hundra tusen medlemmar som alla är fotografer. Där är det svårt att konkurrera med proffsen men jag har ändå fått bästa bilden på deras sida flera gånger.

Hon berättar att hon inte har något särskilt knep utan att hon bara gör sin grej.

– Jag har ju inspirerats mycket av andra, kollat hur andra gör, säger hon.

Shpresa la för några år sedan ut många bilder på en Västervikssida på Facebook men fick kritik för att hon la ut för mycket.

– Då skapade jag istället sidan Vackra Tjust. Där kan jag lägga ut hur mycket jag vill och inte bara från Västervik utan från hela Tjust. Nu får jag förfrågningar varje dag, säger hon.

Idag har sidan nästan 5 000 medlemmar och inte bara från Sverige utan också från andra länder där människor varit i Tjust och hälsat på eller har någon anknytning hit. 

– Vackra Tjust gör också ofta utställningar av de bästa bilderna som lagts ut och pengarna går oavkortat till barncancerfonden. Nu har vi en pågående utställning på Centralhotellet i Västervik, säger Shpresa.

Shpresa kommer från Serbien men tycker inte att hon influerats av den serbiska bildkonsten. 

– Jag var ganska intresserad av att måla när jag var ung och var med i olika tävlingar i skolan men hade inte råd att köpa en kamera. När mobilerna kom så växte intresset då jag tog bilder med den. För mig är det mindfulness att fotografera, man hinner inte tänka negativa tankar när man fotar och redigerar. Jag älskar människor och barn är det bästa som finns, säger Shpresa och ler brett. 

Flickan heter Andina och bor i Serbien. Det är Shpresas syskonbarn som hon fotade när hon var där och hälsade på.
Flickan heter Andina och bor i Serbien. Det är Shpresas syskonbarn som hon fotade när hon var där och hälsade på.
Personligt

Shpresa Cajani 

Familj: Maken Dino Cajani och sönerna Artan 20 år och Ardit 23 år.

Bor: I Västervik.

Yrke: Fritidspedagog på Breviksskolan.

Intressen utöver att fotografera: Allt som har med friluftsliv att göra, älskar att cykla och gå på kvällarna och helgerna, umgås med vänner och med grannflickan Wilma 4 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!