Ute vid TĂ€ttö Havskrog, nĂ„gra kilometer söder om Loftahammar, Ă€r det omöjligt att inte imponeras av utsikten. Till höger ses RĂ„gös östra udde och lĂ€ngre ut till vĂ€nster möter blicken JutskĂ€rsarkipelagen. DĂ€remellan Ăstersjöns vida horisont. Dessutom som pricken över i den majestĂ€tiska havsörnen som seglar i cirklar över viken.
I denna miljö driver Peter Roloff tillsammans med barnen Emma Greus-Roloff och Leo Greus krogen som ett familjeföretag.
â Ingenting Ă€r omöjligt, bara drivet och idĂ©erna finns, sĂ€ger Peter.
Han Àr 61 Är och har arbetat i restaurangbranschen i hela sitt yrkesverksamma liv.
â Jag halkade in i branschen pĂ„ ett bananskal, nĂ€r jag sommarjobbade med disken pĂ„ VĂ€stervikskrogen Slottsholmen direkt efter grundskolan. DĂ„ fick jag blodad tand.
Det blev sedan kockutbildning i VÀstervik, med praktik hos den legendariska krögaren Fred Johnsen, mer kÀnd som Onkel Fred.
â Tiden som praktikant hos den kunniga Onkel Fred var oerhört viktig för mig.
Efter serveringsutbildning i Hallstahammar följde tio Är av arbete pÄ krogar i VÀsterÄs. Sedan ville Peter prova pÄ arbete utomlands, sÄ det blev fem Är i Portugal följt av en tid i Finland.
â DĂ€refter kĂ€nde jag mig rĂ€tt sĂ„ mĂ€ttad pĂ„ restaurangbranschen, erkĂ€nner han.
Men nÀstan direkt efter hemkomsten sÄ sökte Harrys i Vimmerby personal.
â DĂ„ var jag pĂ„ igen. Sedan följde Corallen och Steak House Oscar i Oskarshamn.
För sju Är sedan började Peter jobba i VÀsterviks kommun igen. Det blev fyra Är pÄ Stadshotellet och dÄ Àven sommartid pÄ TÀttö Havskrog, som han och barnen sedan övertog. Sammantaget har han nu arbetat sju Är pÄ TÀttö, varav tre Är i egen regi.
Att ha förmÄnen att jobba med sina barn Àr nÄgot som Peter uppskattar:
â JĂ€ttekul! NĂ€rheten och positivt utbyte med de ungas idĂ©er Ă€r vĂ€ldigt givande.
En tid efter att familjen hade tagit över krogen kom pandemin. Peter berÀttar att det var en orolig tid, men att de trots allt inte drabbades sÄ hÄrt. Nu möter de nÀsta kris och brottas med stigande priser pÄ rÄvaror och energi.
â Det Ă€r ju bara att bita ihop som alla andra, försöka spara lite dĂ€r det Ă€r möjligt.
Numera jobbar Peter Roloff 365 dagar om Äret och trivs bra med det. TÀttö Àr den enda krog och servering i Loftahammar som hÄller öppet alla dagar Äret runt, berÀttar han.
â Det Ă€r en utmaning att driva en krog hĂ€r ute, pĂ„ den fina platsen och bland alla trevliga kunder. HĂ€r blir jag kvar tills man fĂ„r bĂ€ra ut mig!
Peter berÀttar om vikten av planering och framförhÄllning i arbetet, men som krögare behövs Àven förmÄgan att kunna hitta snabba lösningar.
â En mĂ„ndagsmorgon ringde militĂ€ren och frĂ„gade om lunch till 35 personer samma dag och till och med onsdagen. Det var bara att trolla med knĂ€na. Man fĂ„r aldrig banga, alltid kĂ€mpa pĂ„ och fixa. SĂ„ löser sig det mesta.
Restaurangen ligger intill TÀttö Camping och fÄr förstÄs ett uppsving pÄ sommaren. DÄ har de evenemang med quizaftnar och livemusik varje vecka pÄ havskrogen.
â Och nu har vi planer pĂ„ liknade arrangemang Ă€ven vintertid, kanske afterwork och karaoke.
â Givetvis Ă€r Ă€ven resten av Ă„ret viktigt för oss, det kĂ€nns angelĂ€get att Loftahammar lever Ă„ret om.
Peter bor i VÀstervik men pendlar dagligen ut till TÀttö och trivs med resorna som ger honom andrum.
â DĂ„ fĂ„r jag tid över att varva ner, reflektera och tĂ€nka ut nya idĂ©er för min verksamhet, sĂ€ger TĂ€ttökrögaren.