Modelldrömmen blev verklighet för Isabella

Isabella Gegerfelt från Västervik är snart 14 år och har precis börjat åttan. Hon har drömt om ett modellkontrakt och plötsligt blev drömmen verklighet.

Isabella får inga instruktioner men poserar naturligt, ledigt och självsäkert framför fotograf Lotta Aspeteg.

Isabella får inga instruktioner men poserar naturligt, ledigt och självsäkert framför fotograf Lotta Aspeteg.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2020-09-02 10:00

Jag träffar henne vid Lucerna i Västervik en fredagseftermiddag när hon ska ta bilder till sin portfolio.

– Jag har alltid känt att "Gud vad kul att vara modell". En kväll lyssnade jag på musik och skickade in lite bilder till några agenturer. De ville ha bilder framifrån och från sidan så jag tog några med mobilen. Sen skulle man skriva lite om sig själv också, säger Isabella.

Efter bara någon vecka fick hon ett mail från en av agenturerna som ville att hon skulle komma på en casting kommande vecka.

– Jag sa till mamma och pappa att jag gjort något som jag inte berättat, säger Isabella och ler lite. 

– Jag tänkte, vad är det hon gjort? säger Isabellas mamma Linda Gegerfelt.

Linda blev ganska förvånad över att Isabella själv sökt sig till modellvärlden.

– Jag har inte fått uppfattningen av att Isabella varit så intresserad av den världen. Jag bad att få se bilderna hon skickat in och det var snälla bilder, säger Linda.

Hon berättar att de har vissa regler hemma kring vad man gör med privata bilder.

– Man ska aldrig lägga ut bilder som kan komma i fel händer, säger Linda.

På själva castingen var Isabella en av cirka femton tjejer och killar som fick gå catwalk, ta bilder med polaroidkamera, filmas och visa sina tio bästa poser. De skulle också visa upp sina händer, sin hud och sitt hår. Isabella var yngst. 

Hur kändes det att vara så exponerad?

– Jag tänkte, vad ska de fråga nu? Det var lite blandade känslor, säger Isabella. 

Efter ett tag fick Isabella veta att hon fått ett modellkontrakt på två år hos agenturen Cosmodels. Det innebär att Isabella kommer att finnas med i en katalog och att kunder kan anlita henne för olika jobb vid intresse. 

Isabella och Linda berättar att det är en agentur som är intresserad av både kurviga och smala modeller. Linda är noga med att Isabella inte ska påverkas negativt av eventuella uppdrag som kan komma att dyka upp. 

– Ser vi att det börjar daltas med maten så tar vi hem dig därifrån, säger Linda som sagt detta även till agenturen. Man får inte bryta kontraktet men man får säga nej till alla jobb man blir erbjuden, berättar hon. 

Linda har själv jobbat en del som modell när hon var yngre. 

– Har man inte tillräckligt med skinn på näsan klarar man inte den här branschen men Isabella är inte en sån som hänger upp sig på småsaker och hon är inte så påverkbar, säger Linda.

Vad tänker du om dagens ideal?

– Det har aldrig påverkat mig så jag tror inte maten kommer påverkas. Jag blev lovad pizza efter fotograferingen idag, säger Isabella och skrattar. 

Vännerna är glada för hennes skull, stöttar henne och tycker det verkar spännande, berättar Isabella.

Linda berättar att Isabella alltid varit lite av en teaterapa och att fotograferandet är lite som att gå in i en roll. Hennes råd till dottern är tydliga:

– Stå med båda fötterna på jorden, gör det du vill men se till att du har annat att göra vid sidan av också, säger hon och berättar att det finns en tydlig baksida med modellivet också, att det kan vara nyckfullt och att det som ung är lätt att bli utnyttjad.

Det är ändå mamma som inspirerat Isabella och hon var bara fem månader när hon fick gå sin första catwalk, med mamma Linda.

Vad är din dröm?

– Att bli så stor som möjligt och att få jobba i flera olika länder, helst USA, säger Isabella och går fram till fotografen Lotta Aspeteg.

Mamma Linda Gegerfelt och dottern Isabella Gegerfelt på Lucerna i Västervik där Isabella ska fotas till sin portfolio.
Mamma Linda Gegerfelt och dottern Isabella Gegerfelt på Lucerna i Västervik där Isabella ska fotas till sin portfolio.
Personligt

Isabella Gegerfelt

Familj: Mamma Linda, pappa Ronnie, hundarna Prince och Chanel.

Fritidsintressen: Tränar crossfit tillsammans med familjen, älskar att resa.

Bor: I Västervik

Gör: Studerar på högstadiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!