Hon fick sagolikt jobb i Vimmerby: "Jättespännande"

Drömjobbet i Vimmerby fick Cornelia Moe att flytta hit från Skåne med hela familjen. "Det här trodde jag aldrig för ens ett halvår sedan."

"Roligt, spännande och ett äventyr för både mig och familjen." Så säger Cornelia Moe om sitt nya jobb som producent på Astrid Lindgrens Värld och hela familjens flytt till Vimmerby.

"Roligt, spännande och ett äventyr för både mig och familjen." Så säger Cornelia Moe om sitt nya jobb som producent på Astrid Lindgrens Värld och hela familjens flytt till Vimmerby.

Foto: Eva Harrysson

Familj2023-04-22 07:00

Snart 30-åriga Cornelia Moe är norrlänningen som har spenderat de senaste åtta åren i Skåne, och dessförinnan även bott på västkusten och i Stockholm, innan hon landade i Vimmerby för bara tre månader sedan. 

Efter uppväxten i Örnsköldsvik flyttade Cornelia Moe till Malmö, där hon utbildade sig till produktionsledare inom media och studerade ledarskap och organisation. Efter det har hon bland annat jobbat med tv-produktion för program som "Så ska det låta", "Bytt är bytt", och "Över Atlanten". 

undefined
Cornelia Moe tillsammans med maken Oliver och dottern Elsy.

I höstas fick Cornelia syn på en platsannons där Astrid Lindgrens Värld sökte en teaterproducent. Hon bestämde sig för att söka och i januari gick flyttlasset till Vimmerby med man och dotter. I sitt nya jobb är hon arbetsledare för de vuxna skådespelarna i föreställningarna om Emil, Rasmus, Karlsson och Pippi. Mycket av arbetet handlar om scheman, avtal och löner, men också att finnas tillgänglig för skådespelarna under repetitionerna.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av musik och teater men gillar samtidigt den administrativa delen av det hela. Så det här jobbet är perfekt eftersom jag får båda delarna. Det känns också jättekul och värdefullt att få jobba med något som vänder sig till barn och på en plats där barn verkligen får vara barn. Vi har med barnets perspektiv i allt vi gör. 

undefined
"Helt magiskt!" Så beskriver Cornelia Moe sitt första besök på ALV. Nu är hon taggad för sin första jobbsommar i parken.

Cornelia har sitt kontor i det stora teaterhuset, som ligger ett stenkast från själva parken. Där delar hon rum med parkens två andra producenter. Det finns stora kontraster mellan hennes tidigare arbete inom tv-produktion och nuvarande arbetsuppgifter på Astrid Lindgrens Värld.

– Inom tv hade jag aldrig personalansvar, så det i sig är en ny grej för mig. En annan skillnad är att i tv gör man en produktion som har en kort period av inspelning, här gör vi repetitiva föreställningar under en hel sommar. 

Vad visste du om Astrid Lindgrens Värld innan du flyttade hit?
– Eftersom min man hade jobbat här en sommar hade jag ju lite koll på hans arbetssituation. Men jag hade aldrig träffat någon som jobbade på kontoret, så jag hade ingen riktig insyn i hur de jobbade här Jag hade heller aldrig varit här på ALV som barn till exempel så första gången jag besökte parken var i maj förra året. 

undefined
"Det bästa med det här jobbet är alla människor, det är väldigt fint att få komma hit varje dag", säger Cornelia Moe, producent på Astrid Lindgrens Värld.

Familjen bor i en lägenhet i centrala Vimmerby och har precis fått klart med barnomsorg till dottern Elsy. Maken Oliver har jobb som musiker i parken även den här säsongen. Nu ska de också landa i sin nya tillvaro som Vimmerbybor.

– Det känns härligt. Vi är ju vana vid storstad men det känns jättebra med ett lugnt och skönt tempo. Både jag och min man har rötterna i mindre städer så det känns hemma att bo i en mindre stad. Vi lärde känna väldigt nya vänner här förra sommaren och det gjorde också steget till att flytta hit kändes lättare att ta. Vi hängde dock mest här i parken och på Näs så det är väl först nu som vi lär känna Vimmerby som stad. 

undefined
ALV har ett 60-tal vuxna och ett 30-tal barn anställda som skådespelare. I parken finns tre producenter som jobbar nära varandra. Från vänster: Anna Thalin, Cornelia Moe och Johanna Rotebäck.

Att bryta upp och testa nya saker är inte främmande för Cornelia.

– Det är nog ganska typiskt mig, jag kan vara ganska spontan. Jag har bott i både Göteborg, Malmö och Stockholm och har haft flera projekttjänster. Jag är inte rädd för att ta mig an nya grejer.

Är det något som har varit utmanande?
– Ja, det är det ju alltid när man börjar på ett nytt jobb. Men jag har också känt mig trygg här som ny på jobbet, det är väldigt fin arbetsgrupp att få bli en del av. Det ska bli spännande att få uppleva hela säsongen här, jag kom ju in mitt i verksamhetsåret och har därför inte varit med i rekryteringsprocessen av skådespelarna exempelvis. 

undefined
"Roligt, spännande och ett äventyr för både mig och familjen." Så säger Cornelia Moe om sitt nya jobb som producent på Astrid Lindgrens Värld och hela familjens flytt till Vimmerby.

Nu väntar en spännande sommar för Cornelia. Parken slår upp portarna den 17 maj.

– Just nu repar vi för fullt. Teaterhuset är fullt av skådespelare, tekniker och ljudtekniker och vi gör ganska mycket scheman för rep-perioden så att skådespelarna också ska ha sina frisörtider, masktider, ridlektioner och tid för att prova sina kostymer. Vissa skådespelare har roller i flera sagor och då gäller det att schemalägga så det inte krockar. Mycket av arbetet är också att finnas till hands, vi går runt i parken när vi kan, kollar in repen, hämtar ett paraply eller en termos kaffe.

Vad har du själv för relation till Astrid Lindgren och hennes berättelser?

– Jag har en väldigt fin relation till många av sagorna. Jag och min bror tittade jättemycket på Pippi och Ronja när vi var barn och vi älskade att lyssna på ljudsagorna med Astrid röst.

undefined
"Vi satsar allt här nu och ser vad Vimmerby har att erbjuda", säger Cornelia Moe, som har varit Vimmerbybo i tre månader.
Personligt

Cornelia Moe

Ålder: 29 år, fyller snart 30.
Bor: I lägenhet i Vimmerby.
Familj: Maken Oliver, dottern Elsy, snart ett och ett halvt år, och katten Asta.
Intressen: Umgås med vänner och familj och spela sällskapsspel.
Favorit bland Astrid Lindgrens karaktärer: Jag älskar Pippi Långstrump! Hon är så fri och modig och rolig och snäll, utan att vara mesig. Hon gör så oväntade saker.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!