Amandas utbildning kombinerar det bästa av två världar

Amanda Björk blir Sveriges första ANP-certifierade nyföddfotograf. Snart avslutar hon den utbildning hon läser på distans – från Australien – och där säkerhetstänket ligger i fokus.

Amanda fick sin första systemkamera när hon var 13 år och har sedan dess älskat att fotografera.

Amanda fick sin första systemkamera när hon var 13 år och har sedan dess älskat att fotografera.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2022-03-15 20:30

– Jag har alltid gillat att fotografera, jag fick min första systemkamera när jag var runt 13 år och har sedan dess fotat mycket med både kameran och mobilkameran, säger Amanda.

Det var när Amandas första barn, sonen Noah, föddes 2019 som hennes intresse för fotografering av nyfödda växte sig allt starkare. 

– Vi var då själva hos en fotograf med vår son och jag tyckte att det såg så kul och intressant ut med just den typen av fotografering, säger hon. 

undefined
Amanda fick sin första systemkamera när hon var 13 år och har sedan dess älskat att fotografera.

Amanda ville tidigare bli barnmorska, men drömmen om att få fotografera blev starkare och hon började fundera över hur den kunde bli verklighet. 

– Jag vill ju helst kunna leva på min hobby, det är ju drömmen att kunna leva på det man älskar att göra på fritiden och det är för mig att fotografera. Sedan vill jag också kunna styra min arbetstid och som barnmorska är det mycket jobb och jag vill kunna vara nära min familj. Att få jobba nära nyfödda och få fotografera är helt enkelt det bästa av två världar i samma yrke, säger hon. 

Amanda är uppvuxen i Gamleby, men flyttade med sin kille till Södertälje och sedan till Norrköping innan paret bestämde sig för att flytta hem till Gamleby igen.

– Att vi flyttade hem berodde dels på huspriserna, men också på att det kändes bättre att komma närmare familjen igen.

undefined
Även om det sällan sker olyckor hos en fotograf så tycker Amanda att det är viktigt att man tar reda på att den som ska fotografera bebisen har gått en utbildning om säkerhet. Här en bild som Amanda tagit på dottern för ett år sedan.

Efter att Amanda bestämt sig för att satsa på att fotografera spädbarn hittade hon en utbildning på distans från Australien.

– Skolan heter Academy of newborn photography och mycket fokus ligger på säkerhet och den nyföddas hälsa. Vi får lära oss hur man på ett säkert sätt poserar den nyfödda för att de inte ska ta skada och läser om olika sjukdomar som den nyfödda kan födas med, säger Amanda.

Som en del i utbildningen får Amanda också lära sig att utföra hjärt- och lungräddning på spädbarn.

– Även om det sällan sker olyckor hos en fotograf så tycker jag det är viktigt att man kollar att den som ska fotografera har gått en utbildning om säkerhet, säger Amanda. 

– Om barnet exempelvis har fötts med höftproblem behöver jag kunna planera fotograferingen utefter barnets bästa så att jag inte lägger barnet i fel position som kan skada barnet men det är också viktigt att studion har rätt temperatur så att barnet inte är för kallt eller för varmt. 

undefined
Amanda tycker om att använda sig av naturnära färger när hon fotograferar.

Fokus på utbildningen är i huvudsak säkerhet och inte så mycket estetik men där känner sig Amanda säker på sin sak. 

– Jag tycker om jordnära färger och kommer således mest jobba med beige, grått, brunt och vitt när jag fotograferar. Jag tycker det är mer tidsneutralt, säger hon. 

En fotografering av en nyfödd tar omkring två till tre timmar men det kan variera från fall till fall.

– Det tar lite tid just för att man ska få till bilder när barnet sover och i den tiden är ju matning, vaggning och blöjbyten inkluderad. 

Studion har Amanda redan färdig i väntan på det första jobbet som kommer med en liten bebis i april. 

– Min första kund är en modellfotografering av en bebis där bilderna kommer att få användas i marknadsföringssyfte, säger hon.

undefined
Hemma i huset i Gamleby har Amanda inrett en egen fotostudio.

Amanda har gjort en egen studio i ett av rummen i sitt hus. 

– Jag har investerat i en bättre kamera, studiobelysning och lite olika fotobakgrunder. Fotograferingar kommer att ske i studion men jag kommer också erbjuda utomhusfotografering på fina platser runt om i Gamleby och Västervik. 

Amanda är föräldraledig just nu och studietakten på den utbildning hon går är individuell. Hon började utbildningen i januari och tror sig vara färdig senare i vår. 

–I slutet av april eller början av maj kommer jag nog att vara klar. 

Amanda kommer även att fotografera fler nyfödda och initialt erbjuda gratis fotografering för att få fler bilder till sin portfolio och en hemsida är under uppbyggnad.

Vad ser du mest fram emot gällande ditt blivande yrke som nyföddfotograf?

– Jag ser fram emot att jobba med min hobby som ju fotografering är och att få träffa alla familjer och nyfödda. Jag hoppas att det bli något jag kan leva på, säger Amanda. 

Vad kommer att göra dig unik som fotograf?

– Jag kommer att vara certifierad så man kan vara säker på att jag alltid har rätt säkerhetstänk under hela fotograferingen, säger Amanda. 

undefined
Amanda Björk utbildar sig till ceritifierad nyföddfotograf på en distansutbildning i Australien.
Personligt

Amanda Björk 

Ålder: 23 år.

Familj: Sambon Zeid och barnen Noah 2,5 år och Nellie snart 1 år.

Bor: I Gamleby.

Gör: Studerar till att bli certifierad nyföddfotograf på  Academy of newborn photography (Australien).

Intressen: Att fotografera.

Instagram:  @fotografamandabjork 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!