M: "Damberg för optimistisk om ekonomin"

Rysslands krig i Ukraina och sanktioner som lĂ€r pĂ„verka svensk ekonomi negativt. –Men bedömningen hittills Ă€r att effekten blir begrĂ€nsad, sĂ€ger finansminister Mikael Damberg (S).

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ukrainakriget2022-02-28 09:21

PÄ en presstrÀff om kriget och ekonomin understryker Damberg att situationen Àr osÀker och att den kan förÀndras.

Han ser risker för högre olje- och gaspriser, högre livsmedelspriser, ökad finansiell oro som kan leda till minskade investeringar och minskad konsumtion och lÀgre tillvÀxt i omvÀrlden.

Men i nulÀget Àr bedömningen för Sveriges del att pÄverkan inte blir sÄ stor.

– Jag tycker att finansministern Ă€r lite vĂ€l optimistisk. Vi kan rĂ€kna med att energi- och drivmedelspriser kommer att fortsĂ€tta att vara vĂ€ldigt höga, sĂ€ger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– HĂ€r mĂ„ste politiken vara beredd att stötta bĂ„de företag och hushĂ„ll. Man mĂ„ste vara beredd att göra mer, sĂ€ger hon och hĂ€nvisar till att den elpriskompensation som röstats igenom inte rĂ€cker.

Damberg sÀger att Europa Àr kÀnsligt för störningar i flödet av rysk gas. Den svenska konsumtionen av gas Àr dock relativt liten, framhÄller han..

Högre priser

Men höga gas- och oljepriser bidrar sedan en tid tillbaka till att trycka upp elpriserna i Sverige, sÀrskilt i södra Sverige. Det kan bli mer av det.

– Men Sverige har ocksĂ„ en beredskap att agera om det sticker i vĂ€g och fĂ„r allvarliga konsekvenser, det har vi visat med elpriskompensationen. Vi kan agera om det behövs, sĂ€ger Damberg.

Damberg bedömer att det inte finns nÄgon akut risk för bristsituationer vad gÀller försörjningen av drivmedel och el i Sverige.

En farhÄga Àr att krisen kan bidra till klart högre livsmedelspriser, nÄgra skÀl Àr att bÄde gödsel och grödor importeras stort frÄn Ukraina och Ryssland till den europeiska marknaden.

Liten exponering

Den svenska handeln med Ryssland och Ukraina Àr relativt liten.

Exporten till Ryssland stÄr för 1,3 procent av Sveriges export, medan importen ligger pÄ 1 procent. Enligt Damberg har handeln med Ryssland minskat över tid, sÀrskilt efter Rysslands annektering av Krim.

– Eftersom handeln Ă€r begrĂ€nsad Ă€r Ă€ven den finansiella exponeringen mot Ryssland begrĂ€nsad, sĂ€ger han.

Damberg fÄr frÄgan om vilka ekonomiska konsekvenser det svenska folket Àr berett att ta.

– Jag tror det svenska folket inser att nĂ€r det Ă€r krig i Europa sĂ„ fĂ„r det konsekvenser.

Han sÀger att det finns andra lÀnder i Europa som har betydligt större ekonomiskt utbyte med Ryssland, inte minst de baltiska lÀnderna.

Bankproblem

Det finns ocksÄ europeiska banker i Ryssland som kan fÄ stora problem, men knappast de svenska, enligt finansministern.

PÄ frÄgan om den finansiella stabiliteten kan riskeras, sÀger Damberg:

– Det finns enskilda banker i Europa som kan drabbas hĂ„rt nu, för de har en stor rysk exponering. Men att dra det sĂ„ lĂ„ngt att det skulle utmana hela den europeiska finanssektorn eller banksektorn, det ser jag inte.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!