En av de uppenbara frågorna, om tyska energijätten Uniper, kunde Robert Habeck inte svara på när han och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) höll en gemensam pressträff i Stockholm. Habeck företräder de Gröna, det tyska miljöpartiet, och är även vice förbundskansler.
Krisdrabbade Uniper, som snart tas över av den tyska staten, är delägare i Sveriges kärnkraft – som svenska regeringen vill bygga ut. Hur den tyska regeringen ser på de svenska planerna, och Unipers eventuella roll i dem, fick Robert Habeck dock passa på.
Kunde inte
– Tyvärr får jag inte svara på det. Det är finansministern som har ansvar för Uniper, så jag måste vara väldigt strikt där, säger Habeck.
– Det är inget skämt. Vi visste att frågan skulle komma, så vi kollade upp det. Men så är lagen tyvärr.
Ebba Busch såg, med anledning av frågan, direkt en chans att marknadsföra Sverige för villiga kärnkraftsbyggare.
Shoppar nytt
– Sverige har gett sig ut för att shoppa nya reaktorer. Alla aktörer som har intressen här i dag eller skulle vilja ha det och vill investera tungt här är mer än välkomna, säger Busch.
Efter pressträffen säger hon:
– Det är klart att man måste ta tillfället i akt när vi har internationell media på plats här och sända signalen att det är en ny sheriff i stan och att vi har en ny, mer framåtlutad approach till kärnkraft i Sverige, det är inte det njugga (längre) där vi har lagstiftning som försvårar för kärnkraften.
Busch hävdar samtidigt att intresset är stort.
– Vi uppvaktas från många håll.
"Olika sätt"
Tyskland planerar att stänga av sina tre kvarvarande kärnkraftverk den 15 april. Att Sverige samtidigt vill bygga mer kärnkraft är dock inget problem, enligt Robert Habeck.
– Vi kommer också att bygga nya kraftverk, men kraftverk som passar till vårt energisystem, säger han.
– Europa är enat i målen, men ska nå dem på olika sätt.
"Stor respekt"
Han får medhåll av Ebba Busch.
– Jag tror att det finns en stor respekt för en av EU:s mest fundamentala delar, att energimixen och vad energimixen består av i varje enskilt land strikt är upp till varje land, säger hon.
– Vi har respekt för vägen som Tyskland har valt.