Rekordökning av lediga andrahandsbostäder

Just nu är det ett rekordstort utbud av andrahandsbostäder, enligt uthyrningssajten Qasa. Samtidigt stabiliseras andrahandshyrorna.
–Det är till och med förmånligare att hyra än att köpa nu på vissa håll, säger Fredrik Strömsten, vd på Qasa.

Kanske en ledig holk? Arkivbild.

Kanske en ledig holk? Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Ekonomi2023-10-11 07:53

Enligt Qasa, som också driver Blocket bostad, har utbudet av andrahandsbostäder ökat 45 procent jämfört med för ett år sedan.

– Framför allt är det den ekonomiska situationen som ligger bakom med stigande räntor och kostnader för att bo. Många hyr ut ett rum för att få ett tillskott.

Det har blivit svårare att sälja sin bostad, och det spelar in. I stället för att lägenheten står tom så hyrs den ut.

Såldes färre bostäder

– Under tredje kvartalet var 40 000 bostäder ute för uthyrning. Samma kvartal såldes 36 000 bostäder, alltså färre än för uthyrning.

Även lantställen hyrs ut. Det är också vanligt att par som flyttar ihop hyr ut den ena bostaden i stället för att sälja.

– Det är ett bättre nyttjande av bostadsbeståndet nu.

Den vanligaste andrahandsbostaden är en ägd bostad – en etta eller tvåa i storstadsområden, berättar han. Men nu ökar också uthyrning av villor.

– Det är inte lika stor ökning av hyresrätter. Där är reglerna striktare.

Stabilare andrahandshyror

Hyresnivåerna har stabiliserat sig nu när utbudet är så stort, berättar han. Det går inte att ta ut enorma överhyror när spekulanterna kan välja och vraka.

– Precis som på köp- och säljmarknaden så påverkas hyresnivåerna. De har ökat långt mindre än inflationen.

Hyresspekulanterna får en bättre sits.

– Det är till och med förmånligare att hyra än att köpa nu på vissa håll, säger Fredrik Strömsten.

Fakta: Utbud av andrahandsbostäder

Totalt sett, för hela landet, har utbudet av villor, bostadsrätter och hyresrätter ökat med 45 procent jämfört med för ett år sedan.

I Göteborg har det ökat med över 70 procent jämfört med 12 månader tillbaka, och Stockholm med över 50 procent. Även städer som Västerås (+56 procent), Norrköping (+ 41 procent) och Helsingborg (+51 procent) har riktigt kraftiga ökningar.

Studentstäder, som Uppsala (+23 procent), Linköping (+5 procent) och Örebro (+11 procent) har inte riktigt lika kraftiga ökningar.

Källa: Qasa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!